Kassa megye: A kórházak átszervezésénél figyelembe kell venni a sajátosságokat

2023. április 14. - 21:16 | Régió

Kassa Megye Önkormányzata racionális lépésnek tartja a kórházak kategorizálását, ugyanakkor úgy véli, figyelembe kell venni a regionális sajátosságokat.

Kassa megye: A kórházak átszervezésénél figyelembe kell venni a sajátosságokat
-illusztráció- (Fotó: TASR)

„Egyelőre nem igazolódtak be az egészségügyi ellátás színvonalának csökkenésével kapcsolatos aggodalmak"

- mondta a TASR hírügynökségnek Michal Hudák, a megye szóvivője.

Kassa megye vezetése szerint a régió egészségügyi intézményeiben az optimalizáció után is megmarad a kórházi ellátások többsége.

„Természetesen bizonyos regionális sajátosságokat figyelembe kell venni, ezért üdvözöljük az egészségügyi minisztérium államtitkárának lépését, hogy ellátogat a régiókba, és törekszik arra, hogy megfelelő és célzott módon valósuljon meg az optimalizáció"

- fogalmazott Hudák.

A királyhelmeci kórházban a szülészetet szüntetné meg a minisztérium. Itt az egészségügyi ellátás elérhetőségének garantálását és védelmét jelölte meg prioritásként a megyei hivatal.

„Megértjük a kórház és az érintett térség lakosainak aggodalmát. Folyamatosan egyeztetünk az egészségügyi minisztériummal és a kórházzal is"

- mondta Hudák.

Michal Palkovič, az egészségügyi minisztérium államtitkára már bejelentette, hogy ellátogat az érintett megyékbe és foglalkozik a konkrét problémákkal.

„Folyamatban van az egészségügyi minisztérium határozatának véleményezése, ennek keretében a királyhelmeci kórház kérheti a kiegészítő programok jóváhagyásának felülvizsgálatát"

- tette hozzá a szóvivő.

Az új évtől bezárják a szinnai (Snina), a királyhelmeci, a nagyrőcei, a miavai (Myjava) és a simonyi (Partizánské) kórház szülészeti osztályát. Ezeken a szülészeteken kevesebb mint 400 gyerek születik évente. A pácienseket a környékbeli kórházakba helyezik át.

TASR

Címkék: kórházak, Kassa Megye