Katalán hátszéllel kerülhet az EP elé a Beneš-dekrétumok megerősítéséről szóló határozat bírálata

2018. október 6. - 15:56 | Külföld

Hétfőn, október 8-án döntik el az EP Petíciós Bizottságának koordinátorai annak a petíciónak a napirendre tűzését, amelyett még 2012-ben terjesztett Alida Hahn-Seidl és Juhász Imre a PETI elé. Erre Josep Maria Terricabras, az Európai Szabad Szövetség pártcsaládjába tartozó katalán EP képviselő kezdeményezése révén kerül sor – értesült a Paraméter. 

Katalán hátszéllel kerülhet az EP elé a Beneš-dekrétumok megerősítéséről szóló határozat bírálata
Fotó: TASR

A szóban forgó petíció, amely a Szlovák Nemzeti Tanács 2007-ben hozott Beneš-dekrétumok megerősítéséről szóló határozatot kifogásolja, elsőízben 2008-ban lett benyújtva Mikel Irujo baszk EP képviselő támogatásával, de a parlament kifogásai értelmében nem került befogadásra.

A kifogásolt részek átértékelése után Juhász Imre és Alida Hahn-Seidl újra a PETI elé terjesztette beadványát, amelyett Bagó Zoltán /Fidesz/ EP képviselő patronált.

A szoros és heves vitákat megélt petíciót, a szlovák fél igyekezete ellenére sem zárták le, hanem jogi magyarázatot kértek a szlovák államtól, tekintettel arra, hogy Szlovákiában bizonyíthatóan bírósági eljárások keretében hivatkoznak némely dekrétumra, nevezetesen restitúciós perek esetében.

A 2014-ben lezárult EP ciklus nem oldotta meg a petíció által felvetett kérdéseket, a Petíciós Bizottságban felmerült annak az igénye, hogy helyzetfeltáró bizottságot menesszenek Szlovákiába.

A 2014-ben tartott EP választások eredményeként Csáky Pál is tagja lett a parlamentnek és a Petíciós Bizottság egyik alelnöki posztját tölti be. Az elvárások dacára érdemi előrelépés az ügyben nem történt, sőt a petíció hat év után abba a helyzetbe került, hogy az esedékes 2015-ben tartandó EP választások előtt már nem is kerül napirendre.

A Zöldek/Európai Szabad Szövetség még a csatlakozási folyamat idején vette pártfogásába a dekrétumok sújtotta magyarok ügyét, számos alkalommal terjesztett be vizsgálati kérelmet az úniós intézményekhez. Így értehető, hogy Mikel Mayol i Raynal, Bernat Joan i Marí, Oriol Junqueras, Raül Romeva katalán képviselők nyomdokain haladva Josep Maria Terricabras lép fel érdekünkben Csáky Pál helyett, szorgalmazva egy tényfeltáró küldöttség küldését Pozsonyba.

-para-