„Katasztrófa az egész szlovák ipar számára“

2022. augusztus 18. - 10:55 | Belföld

A gazdasági tárca az egész szlovák ipar katasztrófájaként jellemzi a Slovalco alumíniumgyár leállítását. A gyártás leállítása más európai vállalatokat is jelentősen érint – reagált a gazdaságügyi minisztérium Szlovákia egyetlen alumíniumfeldolgozójának leállításáról szóló hírére.

„Katasztrófa az egész szlovák ipar számára“
Fotók: TASR (További képekért kattints a fotóra!)

„Sajnálom, hogy a helyzet ismerete ellenére nem jutottunk megállapodásra a pénzügyminisztériummal egy ilyen energiaigényes vállalkozás célzott támogatásáról” – mondta Richard Sulík (SaS) gazdaságügyi miniszter.

Sulík emlékeztetett, hogy Szlovákiában pontosan erre a célra létezik az úgynevezett Környezetvédelmi Alap, ahová a kibocsátási engedélyek értékesítéséből származó bevételek folynak.

„A cég csaknem két éve követeli az államtól az említett kompenzációt a pénzügyminisztériumban, amelynek azonban nyilvánvalóan más prioritásai vannak, mint a szlovák ipar és annak versenyképessége” – hangsúlyozta Sulík.

A Slovalco a világ egyik legkörnyezetbarátabb és legmodernebb alumíniumkohója, a besztercebányai régió egyik legnagyobb munkaadója volt. A gyártási kapacitása 175 ezer tonna alumínium, öntödéjének kapacitása megközelítőleg 250 ezer tonna. A gyártás leállása nemcsak a cég mintegy 300 közvetlen dolgozóját érinti, hanem megközelítőleg 2500, a céghez kapcsolódó munkahelyet is – emelte ki a tárca.

Mint ismert, szeptember végéig teljesen leállítja az alumíniumgyártást a Slovalco, csak az alumíniumhulladék kismértékű újrahasznosításával folytatja tevékenységét. Erről a vállalat részvényesei, a Penta és a norvég Norsk Hydro csoport döntött az igazgatótanács keddi ülésén.

A döntés hátterében a magas energiárak és az elégtelen állami kompenzáció áll, amelyre a társaság az elmúlt két évben felhívta a figyelmet. A cég képviseletében Peter Oťapka közölte, a döntés háromszáz alkalmazottat értint. A Slovalco azzal magyarázza döntését, hogy a 2023-ra magas energiaárak miatt az alumíniumgyártás gazdaságilag fenntarthatatlanná vált volna a cég számára.

"A Slovalco alumíniumkohó nemcsak a szlovák, hanem az európai cégek számára is kiemelt beszállító. A termelés leállításával Európa kénytelen lesz alumíniumot importálni olyan országokból, mint Kína vagy Oroszország"

– jelentette ki Milan Veselý, a cég vezérigazgatója. Hozzátette, a társaság több támogató intézkedéssel készül a termelés leállásával érintett alkalmazottak számára.

Mint ismert, július közepén elbocsátásokat jelentett be Szlovákia egyetlen alumíniumgyára. A cég a termelés fokozatos csökkentésével és ezzel párhuzamosan a dolgozók elbocsátásával reagált a növekvő energiaárakra, a kibocsátási engedélyek magas árára, illetve az alumínium árának csökkenésére. A vállalat vezetése már akkor közölte, nem tartják kizártnak a gyártás teljes leállítását sem.


(TASR/para)