Katasztrófális állapotokra hivatkozva mondatnák le a kormányt Csehországban

2022. szeptember 1. - 18:06 | Külföld

Bizalmatlansági indítványt nyújtott be csütörtökön a Petr Fiala miniszterelnök vezette jobboldali cseh koalíciós kormány ellen a prágai képviselőházban az ellenzéki ANO mozgalom és a Közvetlen Demokrácia Pártja (SPD).

Katasztrófális állapotokra hivatkozva mondatnák le a kormányt Csehországban
Fotó: TASR/AP

Az ellenzék szerint azért kellene lemondania a jelenlegi kabinetnek, mert képtelen kezelni az energiaválságot, és súlyosan ártott Csehország nemzetközi megítélésének, amikor Petr Mlejneket nevezte ki a civil hírszerzés igazgatójának. Petr Mlejnek, miután a közvélemény nyomására elismerte, hogy a múltban kapcsolatokat tartott fenn egy korrupció gyanújába került emberrel, szerdán lemondott tisztségéről.

Andrej Babiš volt kormányfő, az ANO elnöke az indítvány indoklásakor másfél órás felszólalásában a nemzeti katasztrófa kormányának nevezte utóda kabinetjét. Az ellenzéki politikus azt mondta: Csehországban az energiarendszer összeomlása fenyeget, ami társadalmi nyugtalanságot válthat ki. A mostani kormány hazudott, amikor azt ígérte, hogy megállítja az inflációt, nem emeli az adókat, megoldja az energiaválságot, valamint hogy nem kell félni a gázhiánytól.

"Felszólítom a kormányt, hogy a tétlenség és a hazugságok helyett kezdjen el végre dolgozni" - közölte Babiš. "A jelenlegi katasztrofális helyzet a mostani kormány tétlenségének következménye" - mutatott rá a politikus.

Petr Fiala miniszterelnök szintén több mint egy órás beszédében visszautasította és alaptalannak minősítette elődje állításait. "Ismét megmutatkozott, hogy Csehországban nincs konstruktív ellenzék" - hangsúlyozta. "A volt kormányfő alaptalan bírálataival megmutatta, hogy kitalált hazugságok és értelmetlenségek világában él" - jelentette ki Petr Fiala. Szerinte Babiš csak kampányol, s célja elterelni a figyelmet saját személyes problémáiról.

(MTI)