Katasztrofális mértékben elszaporodtak a pockok a szenci és a galántai régióban

A rendkívüli szárazság és az elképesztő mértékben elszaporodó mezei pockok keseríti a mezőgazdászok életét ezen a nyáron – közölte a TASR hírügynökséggel Matej Korpáš, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kamara (SPPK) sajtóosztályának alkalmazottja.

Katasztrofális mértékben elszaporodtak a pockok a szenci és a galántai régióban
Illusztráció

„A viszonylag kedvező időjárásnak köszönhetően a legtöbb régióban gyorsan véget ért az aratás, a legészakibb vidékeken viszont még el sem kezdődött. A legnagyobb gondot a rendkívüli szárazság és a mezei pockok elszaporodása okozza” - tette hozzá Korpáš.

A déli járásokban már a repce betakarítása is véget ért, csakúgy mint az őszi, sőt néhol a tavaszi árpáé. A pozsonyi régióban azonban jelentős mértékben befolyásolta a hozamot a szárazság. „Az első becslések szerint 18-40 százalékkal kisebb hozamok várhatók az egyes régiókban” - mondta Korpáš.

Hasonló a helyzet a Galántai és a Lévai járásban is. Feltehetően gondok lesznek az árpa minőségével, nem biztos, hogy alkalmas lesz a sörfőzésre. Az Érsekújvári járást ugyancsak jelentős mértékben sújtja a szárazság, a gyümölcsösökben is folyamatos öntözni kell.

„Ami idén külön fejfájást okoz Nyugat-Szlovákiában, az a mezei pockok elképesztő mértékű elszaporodása, főleg a gabonafélékben okoztak károkat. Katasztrofális mértékben elszaporodtak a nagyszombati, a nyitrai, a szenyici (Senica), a szenci és a galántai régióban is” - tette hozzá Korpáš.

Az északabbi járásokban még nem kezdődött meg a betakarítás, ott az erdei állatok, főként a vaddisznók tesznek kárt a termésben, főleg a gabonafélékben és a kukoricásokban. A legnagyobb károkat eddig Privigye környékén, Liptóban és a Szepességben okozták.

Az északi járásokat is sújtja a szárazság, ezért kisebb lesz a takarmánynövények hozama és kevesebb szénát tudnak gyűjteni.

TASR

19:24
Öregebb, mint...
Szájer József nem holmi bunkó, nem agitprop-papagáj, nem pályát tévesztett standupos.