A katonai titkosszolgálat ellen hajtott végre akciót a NAKA, volt magas rangú vezetőket vettek őrizetbe

2023. szeptember 19. - 08:38 | Belföld

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) kedden a kora reggeli óráktól razziát hajt végre Szlovákia több pontján. Több személyt őrizetbe vettek, köztük Michal Gučík vállakozót, Ján Balciart, a katonai titkosszolgálat volt igazgatóját, valamint Ľubomír Skuhrát, a katonai hírszerzés volt vezetőjét.

A katonai titkosszolgálat ellen hajtott végre akciót a NAKA, volt magas rangú vezetőket vettek őrizetbe
Illusztráció (Fotó: TASR)

Az Aktuality.sk szerint az akció közbeszerzésekkel való manipulációkkal függ össze, és összesen kilenc személyt érint.

A portál szerint Michal Gučík Maroš Žillinka főügyész személyes jó barátja. Amikor 2020-ban indulni akart az ügyészség vezetői posztjáért, épp Gučík volt az, aki felhívta Richard Sulíkot (SaS), és megbeszélt vele egy találkozót. Gučík korábban a TA3 igazgatója volt, de mindig is közel állt számos politikushoz. Žilinka a jelöltek meghallgatásakor beismerte, hogy barátságot ápol a befolyásos vállalkozóval. Azt viszont tagadta, hogy ismerné Gučík másik befolyásos barátját, Ivan Kmotrík vállalkozót.

Ján Balciar főként terjedelmes vagyonával vált ismertté: 15 apartmannal rendelkezik az Alacsony-Tátrában található Tále régióban, újépítésű hétvégi házzal közvetlenül a nemzeti parkban, telekkel az Alacsony-Tátrában. A rimazsombati ingatlanjának és a horvátországi Sukosanban lévő luxusapartmanjának az összértéke pedig meghaladja a 3 millió eurót. Ez tehát sokkal több annál, mint amit a titkosszolgálat és a rendőrség volt alkalmazottja megengedhetne magának.

Balciar akkor vált a katonai titkosszolgálat vezetőjévé, amikor összevonták a Katonai Védelmi Hírszerzést (VOS) és a Hírszerző Szolgálatot (VSS).

Ľubomír Skuhra az ország védelmi egységeinek jelentős beosztású tagjai közé tartozik. Pályafutása során tagja volt a rendőrségnek, a Szlovák Titkosszolgálatnak (SIS) és a VOS-nek. Az egyesülést követően több mint három évig vezette a katonai titkosszolgálatot. Skuhra abban az időben töltötte be ezt a funkciót, amikor Martin Glváč volt a védelmi miniszter.

Amikor Skuhra volt a VOS vezetője, sikkasztásokról érkeztek információk, ami a VSS-t is érintette. A kormányváltást követően viszont az egész ügy kivizsgálása azzal ért véget, hogy a nyomozó megállapította: nem történt bűncselekmény. Az egész ügy lényege, hogy a katonai titkosszolgálat vezetősége úgy kezelte az anyagi forrásokat, ingatlanokat, ingó dolgokat, hogy abból személyes haszna volt, azaz az állami intézményeknek milliós károkat okozott.

A Kuciak-gyilkosság nyomozásakor a rendőrség kiderítette, hogy Skuhra írkodott Marian Kočnerrel. Tegezték egymást, a politikáról, a hírekről társalogtak, de gyakran viccelődtek is, fotókat küldtek egymásnak.


(Aktuality.sk)


Választási videóinterjú minden nap 18 órától a Paraméteren egészen szeptember 27-ig!

Eddigi adásaink: