Katonákat támadtak meg Thaiföldön, többen meghaltak!

Feltehetőleg muszlim lázadók egy félkatonai szervezethez tartozó járőr négy tagját megölték, további kettőt pedig megsebesítettek, miután lesből rátámadtak járművükre Thaiföld déli részén.

Szailom Roduppo rendőrhadnagy elmondása szerint a lázadók a hat milicistát szállító, Narathivat tartományban szolgálatot teljesítő kisteherautó előtti úton egy házi készítésű robbanószerkezetet hoztak működésbe, majd a robbanást követően tüzet nyitottak a félkatonai szervezet tagjaira.

A muszlim szeparatisták több évtizede tevékenykednek az alapvetően buddhista ország legdélebbi, muszlim többségű Jala, Pattani és Narathivat tartományaiban. A muszlim lázadás 2004-es felerősödése óta több mint 6500 ember vesztette életét a különböző támadásokban.

Április folyamán a feltételezett lázadók - égő gumiabroncsokkal elbarikádozva magukat - összehangolt műveleteik során bombák tucatjainak felrobbantásával okoztak szerte az országban áramkimaradásokat. Minderre nem sokkal azután került sor, hogy a thai uralkodó aláírta az ország új alkotmányát.

Múlt héten több mint egy tucatnyi gránát- és bombatámadást hajtottak végre, többnyire rendőri és katonai célpontok ellen. A támadások során két feltételezett lázadó meghalt, amikor a náluk lévő robbanószerkezet idő előtt felrobbant.

A mostani esetek számítanak az első nagyobb támadásoknak azóta, hogy április 10-én a legnagyobb thai fegyveres lázadócsoport, a Barasan Revulusi Nasional (BRN) közleményében tudatta, hogy elutasítja a thaiföldi kormány és a számos dél-thaiföldi fegyveres csoportot tömörítő Mara Patani nevű szervezet közötti béketárgyalásokat.

(MTI)