Katonákat vezényelnek a határokra, a rendőrség igényei szerint határozzák meg a számukat

2023. szeptember 22. - 19:55 | Belföld

A rendőrség igényei szerint határozzák meg, hogy hány katonát vezényel a hadsereg a határra, és milyen feladatok elvégzésével bízzák meg a fegyveres erők tagjait az illegális migráció kapcsán – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Mária Precner, a védelmi minisztérium szóvivője.

Katonákat vezényelnek a határokra, a rendőrség igényei szerint határozzák meg a számukat
Fotó: TASR - illusztráció

Az önkormányzatok ugyanis azt kérték, vezényeljenek több katonát a Rimaszombati járás déli részén levő Tajti-Cered határszakaszra.

A védelmi minisztérium közleményben emlékeztetett arra, hogy a katonák a rendőrség munkáját segítik a határon. „A minisztérium, a rendőrség és a hadsereg folyamatosan egyeztet, hogy hatékony intézkedéseket hozhassanak a helyzet kezelésére" - tette hozzá Precner.

Csütörtökön összehívták a válságstáb ülését Rimaszombatban, az ülésen az önkormányzatok, az államigazgatás és a rendőrség munkatársai vettek részt. A megbeszélés témája a Tajti-Cered határszakaszon tapasztalható migrációs helyzet volt. A határ menti települések vezetői azt kérték, vezényeljenek több katonát a térségbe, hogy visszaszorítsák az illegális bevándorlók mozgását a falvakban, mert a polgármesterek szerint a lakosok félnek.

A belügyminisztérium közölte, jelenleg 40 katona teljesít szolgálatot a Rimaszombati járásban, éjjel-nappal járőröznek. A korábbiakhoz képest kevesebb migráns van Tajtiban.

A rendőrség úgy tájékoztatta a TASR hírügynökséget, hogy a Rimaszombati Járási Rendőrkapitányság munkáját jelenleg összesen 40 katona segíti. Pénteken megbeszélést tartottak a hadsereg és a rendőrség munkatársai, megvitatták azt a lehetőséget is, hogy több katonát vezényelnének ki a régióba, továbbá azt is, hogy milyen feladatokat kell még végrehajtani az illegális migráció kapcsán. „A bevethető katonák létszámát a tárgyalások lezárása után pontosítják" - mondta Mária Faltániová, a Besztercebányai Kerületi Rendőrkapitányság munkatársa.

(TASR)


VÁLASZTÁSI INTERJÚK: Új epizód minden nap 18:00-kor a Paraméteren - egészen szeptember 27-ig!

Eddigi adásaink:

Címkék: migráció, katonák, határ