Katonazene a Duna-parton korzózó közönségnek

2021. július 19. - 19:19 | Kultúra

Csallóközi lenyomatok CCXLII.

Katonazene a Duna-parton korzózó közönségnek
(Archív felvétel)

Komárom vármegyei mindennapok a Nagy Háború árnyékában című helytörténeti alsorozatunkkal fel- és megidézzük olvasóinknak, hogyan zajlottak a hátországi emberek mindennapjai, ill. hogyan alakult a tájhoz kötődő személyiségek élete és munkássága az Alsó-Csallóközben az 1914–1918. évi világégés idején. Forrásunk a korabeli regionális sajtó.

(CLXIII. rész)

Bő egy esztendővel a háború kitörése után a következőképpen méltatlankodik a helyi újság munkatársa: „Tavaly ilyenkor minden asszony és leány sportszerűleg hódolt a meleg téli ruhák kötésének. És mindenki segített pénzzel és adományokkal azokon, akik gondozásba vették a bevonultak sok-sok ezer gyermekét. Ma? Senki se törődik a szürke pamutmunkával és a gyermekek szegény életével. Ma már mindenki csak azt kérdi, meddig tart a háború, mikor lesz már béke? De dolgozni, hogy a harctéren ne dideregjenek őszi éjfélkor a szegény katonák és ne szenvedjenek szükséget gyermekeik idehaza: azzal édes kevesen, csak a legjobbak gondolnak.”

*

A Komáromi Football Club (KFC), amely a háború alatt már több mérkőzést is rendezett, 1915. október 3-án, vasárnap jótékonysági célból ez évben utoljára lép pályára. A „jó formában lévő” KFC a Győri Egyetértéssel, Magyarország vidéki bajnokcsapatával „fog szemben állni” és „revansot kíván venni a múltkori megveretéséért”. A mérkőzés délután 4 órakor kezdődik a sporttelepen.

*

A Szervezett Famunkások komáromi helyi csoportja 1915. október 2-án a Malomrév vendéglőben szüreti mulatságot rendez a vak és rokkant katonák, valamint a Munkás Otthon javára. Belépő díj: személyjegy 1 K, családjegy 2 K. Kezdés este 8 órakor.

*

Hirdetés: „Az Auguszta hajó eredeti felszerelésével, pazar berendezésével, a gourmandok nagymesterének, Gerbeaudnak mozgókonyhájával, teljes személyzetével 1915. október 2-án Budapestről Komáromba érkezik. Szombaton este tündéries kivilágítással, katonazenével gyönyörködteti majd a Duna-parton korzózó közönséget. Másnap, vasárnap délelőtt és délután kirándulás lesz az Auguszta hajóval. A hajó fedett teraszai, fűthető szalonjai, éttermei bármilyen időjárás esetén is kellemessé teszik a kirándulást. Jöjjön el mindenki!!! Sohase lesz többet ilyen Komáromban.” (Az ún. Auguszta hajó a Magyar Királyi Folyam- és Tengerhajózási Rt. termes gőzöse, a Visegrád volt, amely a jótékonykodás szolgálatába állva a Vörös Kereszt és az Auguszta-alap ügyét igyekezett előmozdítani. – A szerző megj.)


Lelkes Vince