A kávékiadó ablak nem elég a kávéházak túléléséhez, figyelmeztetnek az üzemeltetők

2021. október 30. - 09:35 | Régió

A Covid-automata fekete besorolású járásaiban érvényes óvintézkedések, melyek jelenleg a Nagymihályi járásban működő szolgáltató egységekre nézve is kötelező érvényűek, likvidálni fogják a kávéházakat. A kávéeladásból származó bevétel önmagában még korlátozások nélkül is csak a működési költségek egy kis részét tudja fedezni. A jelenlegi helyzetben, amikor a vendéglátóhelyek még a teljesen beoltottakat sem fogadhatják, veszélyben vannak a munkahelyek, figyelmeztetnek a nagymihályi kávéház-tulajdonosok.

A kávékiadó ablak nem elég a kávéházak túléléséhez, figyelmeztetnek az üzemeltetők
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

"A napi kávéeladások még a hely- és energiaköltségek ötödét sem fedezik" - közölte a TASR megkeresésére Radko Pokoželec, a Friends’ café bar tulajdonosa, hozzátéve: a kávékiadó ablak a jelenlegi állami támogatások mellett nem elég a túléléshez. Több kávézó ezért a járás fekete besorolása után teljesen bezárt.

"Abban bízunk, hogy az ünnepek után lehetővé teszik, hogy legalább a beoltott vendégeket fogadhassuk, így tovább működhetnénk" - mondta több társa nevében Miroslav Škorvánek, az U baristu kávézó tulajdonosa. Hozzátette: az alkalmazottai be vannak oltva, így a szintén beoltott ügyfelekkel együtt élvezhetnék az állam által korábban megígért szabadságot. Szerinte ez a döntés elősegítené az oltási hajlandóság növelését is.

A kávézótulajdonosok hiányolják az állami segélyeket. Elsősorban az alkalmazottak bérének 100 százalékos átfizetésére, az áfacsökkentésre és a bérleti díjak legalább részleges térítésére tartanak igényt. Felhívták a figyelmet, hogy ha a közeljövőben nem változik a támogatási politika vagy a járványellenes intézkedések beállítása, több kávézónak el kell bocsátania az alkalmazottait.

(TASR)