A kávézacc növelheti a beton szilárdságát

2023. szeptember 15. - 18:37 | Tech

A TASR hírügynökség összefoglalta a tudomány és a technológia legújabb felfedezéseit, érdekességeit.

A kávézacc növelheti a beton szilárdságát
-illusztráció- (Fotó: Unsplash)

A Large Hadron Collider (LHC) nemcsak a legnagyobb hadronütköztető, hanem a legnagyobb kísérleti létesítmény is a világon. Tizenöt éve segíti az emberiséget abban, hogy betekintsen az anyag szerkezetébe, és megerősítse az ún. Standard Modell (az elemi részecskék és a fizikai erők természetét magyarázó elméletek halmaza). 2012-ben a hadronütköztetőnek köszönhetően sikerült kísérletileg igazolni a Higgs-bozonrészecske létezését.

A Genfi-tó közelében, Franciaország és Svájc határán található hadronütköztető az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) üzemelteti. A projekt fejlesztése 20 évig tartott, költsége elérte a 6,3 milliárd eurót. Szeptember 10-én, vasárnap 15 éve telt el a hadronütköztető üzembe helyezése óta.

A Journal of Cleaner Production folyóiratban megjelent tanulmány szerint a hőkezelt kávézacc akár 30 százalékkal is növelheti a beton szilárdságát.

A British Coffee Association szerint naponta körülbelül kétmilliárd csésze kávét isznak meg az emberek világszerte. Az előállításukból származó felhasznált üledék a legtöbb esetben szemétbe kerül, ahol metán, a szén-dioxidnál akár 21-szer erősebb üvegházhatású gáz szabadul fel. Ausztrál tudósok egy csoportja megtalálta a módját, hogy a felhasznált zacc legalább egy részét újrahasznosítsák, és ezzel megakadályozzák további üvegházhatású gázok képződését.

A közönséges beton cementből, vízből és különböző frakciók adalékanyagából áll. Ezen összetevők mindegyikének pontosan meghatározott aránya van, attól függően, hogy a beton milyen célra szolgál. Az őrölt kávézacc helyettesítheti az építkezéseken a betongyártás során használt legfinomabb frakció egy részét.

A tudósok szerint jelentős előrelépést értek el egy olyan gyógyszer kifejlesztésében, amely segíthet az anodontiában szenvedő betegeken.

Az anodontia genetikai rendellenesség a lakosság körülbelül egy százalékát érinti. Ez a tejfog hiányában vagy az állandó fogazat hiányában nyilvánul meg embereknél. Két formája van, teljes és részleges, csak néhány fog hiányában ezt a rendellenességet általában hypodontiának nevezik. A hypodontia viszonylag gyakori formája a a bölcsességfog hiánya.

TASR/para

Címkék: tudósok, kávézacc