Kazah tüntetések - Putyin és Tokajev telefonbeszélgetése, Moszkva elítéli Blinken nyilatkozatát

2022. január 8. - 14:58 | Külföld

Hosszan beszélt egymással telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök a kazahsztáni rend helyreállításához szükséges intézkedésekről - közölte szombaton a Kreml. Az orosz külügyminisztérium pedig közleményben elítélte Antony Blinken amerikai külügyminiszter nyilatkozatát a kazahsztáni helyzetről.

Kazah tüntetések - Putyin és Tokajev telefonbeszélgetése, Moszkva elítéli Blinken nyilatkozatát
Illusztrációs felvétel (TASR/AP)

Tokajev megköszönte, hogy az Oroszország vezette Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (KBSZSZ) keretében katonákat vezényelnek Kazahsztánba, de hozzátette, hogy a helyzet már kezd stabilizálódni országában. Putyin javasolta, hogy a KBSZSZ vezetői a napokban tartsanak videokonferenciát az ügyben. Az elnökök megállapodtak abban, hogy folyamatosan tartják a kapcsolatot.

Tokajev kazah elnök a héten segítséget kért a volt szovjet tagköztársaságokat tömörítő, orosz vezetésű Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetétől (ODKB) a helyzet megoldásához, majd bejelentették, hogy Oroszország az általa vezetett katonai szövetség, a keretében több mint 70 katonai repülőgépet és katonákat küldött Kazahsztánba.

Az orosz külügyminisztérium elítélte az amerikai külügyminiszter azon nyilatkozatát, amelyben Antony Blinken kijelentette: ha Kazahsztán beenged orosz katonákat, akkor nagyon nehéz lesz neki elérnie a távozásukat. "Az amerikai külügyminiszter humorizálni próbált Kazahsztán tragédiáján. Ez egy durva megjegyzés volt, és nem az első. Nevetségessé akart tenni egy teljesen legitim intézkedést, amelyet lehetővé tesz Oroszország és Kazahsztán biztonsági megállapodása" - olvasható a Facebookon megjelent közleményben.

MTI