Kazahsztán tagadja, hogy a koronavírusnál is halálosabb tüdőgyulladásos járvánnyal kell küzdenie

2020. július 10. - 21:22 | Külföld

Kazahsztán pénteken tagadta azt a kínai állítást, miszerint a koronavírusnál is halálosabb tüdőgyulladásos járvánnyal kell küzdenie.

Kína Kazahsztánban akkreditált nagykövetsége csütörtökön figyelmeztette a kínai állampolgárokat a veszélyre, miszerint a kazahsztáni járvány halálozási hányada még a koronavírusénál is magasabb.

A kazah egészségügyi minisztérium pénteken nyilatkozatban határozottan tagadta a kínai aggodalom valóságtartalmát, statisztikai adatokkal cáfolva azt. A tüdőgyulladás okozta halálozás az idén nem hogy növekedett, hanem még csökkent is. 2019 első felében 1780-an hunytak el tüdőgyulladásban Kazahsztánban, az idei első félévben viszont 1172-en, azaz egyharmaddal kevesebben.

A nyilatkozat írói ugyanakkor közlik azt is, hogy a tüdőgyulladásos esetek száma 55 százalékkal emelkedett a két félév összevetésében, mégpedig 63 436-ról 98 546-ra.

Kazahsztánban egyébként a koronavírust illetően eddig 53 ezren fertőződtek meg bizonyítottan a kórokozótól, és 264-en haltak meg a ragály miatt.


(MTI)