Kazahsztánban saját fejlesztésű vakcinával is elkezdtek oltani

2021. április 26. - 14:57 | Külföld

Saját fejlesztésű vakcinával is elindították hétfőn Kazahsztánban a koronavírus elleni oltókampányt: a QazVac nevű oltóanyag jelenleg a klinikai tesztek harmadik fázisánál tart.

Kazahsztánban saját fejlesztésű vakcinával is elkezdtek oltani
-illusztráció- (Fotó: AP)

Az állami televízió jelentése szerint 50 ezer dózist osztottak szét országszerte a hazai fejlesztésű vakcinából. Alekszej Csoj egészségügyi miniszter kapta meg elsőként, az eseményt a televízió élőben közvetítette.

A miniszter az oltást követően elmondta, tárgyalásokat folytatnak Törökországgal arról, hogy a jövőben az oltóanyag csomagolásának egy részét ott végezhetnék el addig, amíg meg nem épül egy új gyógyszergyár a délkelet-kazahsztáni Zsambili területen.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfő üdvözölte az országa által elért tudományos áttörést, amelynek köszönhetően Kazahsztán a világ azon néhány országa között lehet, amelyek képesek voltak saját oltóanyagot kifejleszteni a világjárványt okozó koronavírus ellen.

Kazahsztánban eddig az orosz fejlesztésű Szputnyik V vakcinát használták, február eleje óta már minden 20. ember megkapta az oltást a 19 millió lakosú országban. Oroszországon kívül Kazahsztánban kezdték meg először a Szputnyik V gyártását.

A közép-ázsiai országban eddig több mint 309 ezer fertőzöttet regisztráltak, és 3570 ember halálát kötik a járványhoz.

(MTI)