Kažimír: „Megtiszteltetés volt ilyen sokáig a tárca élén állni”

Peter Kažimír volt pénzügyminiszter (Smer-SD) a csütörtöki sajtótájékoztatóján értékelte a pénzügyminiszteri tevékenységét.

Kažimír: „Megtiszteltetés volt ilyen sokáig a tárca élén állni”
Fotó: Cséfalvay Á. András

Kiemelte az utolsó, általa benyújtott állami költségvetést, amely Szlovákia történelmében először kiegyensúlyozott. Azt is hozzátette, hogy ő volt a leghosszabb ideig pénzügyminiszteri funkcióban tevékenykedő képviselő Európában.

Megtiszteltetés volt ilyen sokáig a tárca élén állni" – jelentette ki. Hozzátette: az olyan eredményeket, mint a kiegyensúlyozott költségvetés, nem érhette volna el azoknak a kormányoknak a vezetői nélkül, amelyeknek a része volt. Elmondása szerint még szeretne találkozni Ladislav Kamenickývel (Smer-SD), aki minden bizonnyal az utódja lesz.

Kažimír többek között kiemelte az államadósság fokozatos csökkenését a 2013 és 2019 közötti időszakban, valamint a gazdasági veszteség alakulását, amely 2018-ban 0,7 százalékos, és ezt véleménye szerint az Eurostat is megerősíti majd.

„Ez alatt a hét év alatt a bruttó hazai össztermék (GDP) 4 százalékával faragtuk le a költségvetési hiányt" állapította meg Kažimír, aki kiemelte továbbá az állami bevételek 3 százalékkal való növekedését. A volt miniszter szerint ez a hozzáadottérték-adó és a jogi személyek után járó adó megfelelőbb beállításának köszönhető. Csökkentek ugyanakkor a kiadások is. „A közpénzek elosztásának normalizálásán kívül sikerült pénzt találni a legfontosabb kiadásokra is" – hangsúlyozta, és megemlítette például az iskolaügy és az egészségügy támogatását.

Mindezen kívül az adórést sikerült az egyharmadával csökkenteni, valamint sikerült intézkedéseket tenni az adókikerülés területén.

Az adók és illetékek területén Kažimír szerint a Visegrádi Négyek közül Szlovákia áll a legjobban. Szerinte ez a vállalkozói közeg kedvező helyzetének köszönhető. Hozzáteszi: „az EU és az euróövezet átlaga is sokkal magasabb".

Kažimír megemlített számos intézkedést is, amelyet a Pénzügyminisztérium vezetett be. Ilyen a hozzáadottérték-adó kimutatásainak készítése, a 2014-ben bevezetett adóengedély, a virtuális regisztrációs pénztárgép bevezetése, az 'Értéket a pénzért' program elindítása, egyes alapvető élelmiszerek adómértékének csökkentése és a dohánytermékek adómértékének növelése vagy az adó-megbízhatósági mutató.

Kažimír szerint az is fontos, hogy sikerült meggyőznie Andrej Danko házelnököt (SNS), hogy az intézkedéseik ne érintsék a 2019-es kiegyensúlyozott költségvetést. A javaslatok ezért 2020-ra és a további évekre fognak vonatkozni. Mindezt a koalíciós tanács is megerősítette.

Andrej Kiska köztársasági elnök csütörtökön elfogadta Peter Kažimír (Smer-SD) pénzügyminiszter lemondását. A tárca vezetésével átmenetileg Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfőt bízta meg. Robert Fico, a Smer-SD elnöke Ladislav Kamenickýt fogja ajánlani a megüresedett pénzügyminiszteri posztra. Az új miniszter húsvét után léphet a funkciójába.

Kažimír június 1-jén lép a Szlovák Nemzeti Bank élére. A vezérigazgatói pozícióban Jozef Makúchot váltja, aki tavaly novemberben jelentette be távozási szándékát. Hivatalosan 2021-ben járt volna le a mandátuma.


(TASR)