Kažimír szerint az ötödik autógyár jöhet Szlovákiába

Szlovákiában jelenleg három autógyár működik, a Volkswagen, a PSA és a KIA és idén ősszel egy negyedik, a Jaguar-Land Rover is elkezdi a gyártást.

Kažimír szerint az ötödik autógyár jöhet Szlovákiába
Peter Kažimír (Fotó: Cséfalvay Á. András)

Szlovákia ezenkívül játékban van még egy ötödik ilyen gyár létrehozásával kapcsolatban is. 

„Egy következő autógyárért harcolunk, amelyet mindenki ismer, és melynek autóin sokan járnak közülünk. Meglepett, hogy a döntőbe kerültünk. A következő hónapokban megtudjuk az eredményt” – közölte Peter Kažimír (Smer-SD) pénzügyminiszter a Hospodárske noviny vitafórumán. Elmondása szerint az autógyárat Kelet-Szlovákiában hoznák létre.

A Hospodárske noviny szerint a legvalószínűbb, hogy a Kassa (Košice) melletti ipari parkba jön a német BMW-gyár. A másik lehetőség, hogy a kínai ZhiDou érkezik ide, amely kizárólag elektromos járművek gyártásával foglalkozik.

Az első információk arról, hogy a BMW Szlovákiában gyártana, már 2012-ben és 2013-ban megjelentek. Az autógyár azonban cáfolta ezeket a híreket. „Egyelőre nincs döntés arról, hogy hol hozzanak létre egy újabb gyárat. A BMW Group a tervezésen és a hosszú távú gyártási stratégiákon belül rendszeresen értékeli az országok különböző helyeit” – közölte Milan Stupka, a BMW Group szóvivője a Hospodárske novinyval. 

(TASR)