Kažimír után Kaliňákot is kihallgatja a NAKA

2021. augusztus 19. - 10:37 | Belföld

Sorra érkeznek kihallgatásra a Smer korábbi miniszterei az országos rendőr-főkapitányság épületébe.

Kažimír után Kaliňákot is kihallgatja a NAKA
Fotó: TASR

A TA3 információi szerint Robert Kaliňák korábbi belügyminisztert csütörtökön 8:30-ra hívták a NAKA épületébe, hogy tanúvallomást tegyen a Tisztítótűz (Očistec) ügyben.

A kihallgatás előtt az újságíróknak azt mondta, nem tudja, hogy a nyomozók mit fognak tőle kérdezni.

Kaliňák kiemelte, továbbra is kitart amellett, hogy pusztán politikai indíttatású ügyekről van szó. „Normális körülmények közt fogalmunk sem lehetne arról, hogy mivel kapcsolatban fogunk tanúskodni és nem szabadna ismernünk más tanúk vallomásait sem. Ezekről nem szabadna tudnunk, mert az előkészítő eljárásoknak szigorúan magánjellegűeknek kellene lenniük” – fogalmazott.

Kedden az egykori smeres pénzügyminisztert, a Szlovák Nemzeti Bank jelenlegi elnökét, Peter Kažimírt hallgatta ki a NAKA. Az elmúlt időszakban egyre gyakrabban került szóba a neve a Vámszedő (Mýtnik) nevű rendőrségi nyomozás kapcsán.

A Tisztítótűz (Očistec) nevű rendőrségi nyomozás a Fico- és Pellegrini-kormányok rendőrségi vezetését tulajdonképpen letarolta. Ebben az eljárásban foglalkoznak annak gyanújával, hogy a rendőrségen belül egy bűnszervezet alakulhatott ki, melynek fejei a nyitrai oligarcha, Norbert Bödör, illetve az országos rendőrfőkapitány, Tibor Gašpar voltak, az alsóbb szintjein pedig ott volt például Róbert Krajmer, a NAKA korrupcióellenes részlegének vezetője, Peter Hraško, a NAKA igazgatója, Marián Zetocha, a NAKA pénzügyi hírszerzési részlegének korábbi igazgatója, Bernard Slobodník, aki a NAKA pénzügyi részlegét vezette, František Imrecze, a Pénzügyi Hatóság korábbi igazgatója, Dušan Kováčik speciális ügyész és mások. A bűnbanda feladata volt, hogy különböz kényes ügyek nyomozását figyeljék és akadályozzák vagy szüntessék meg különböző eszközökkel.


(ta3/para)