A KDH nem fogja támogatni a regisztrált partnerség elfogadását

A KDH nem fogja megszavazni a regisztrált partnerség elfogadását a 2020-as parlamenti választás után, és elvárná a Progresívne Slovensko/Spolu koalíciótól, hogy ezt a témát ne nyissa meg a következő regionális választásokig.

A KDH nem fogja támogatni a regisztrált partnerség elfogadását
Fotó: TASR

Alojz Hlina, a KDH elnöke ezt azután jelentette ki, hogy pénteken ismét tárgyalt Michal Trubannal és Miroslav Beblavýval. A másik két pártelnök nem ért egyet Hlinával, de folytatják a megbeszéléseket. A felek egyetértenek abban, hogy minden gyerek számára garantálni kell az óvodai helyet és nagyobb támogatásra van szükségük a várandós nőknek és a kismamáknak. Családpolitikai kérdésekben a pártok szakértői tovább egyeztetnek.

„A KDH nem szavazhatja meg a regisztrált partnerségről szóló törvényt, nem is fogja” - szögezte le Hlina. A PS/Spolu-koalíció viszont előállt egy javaslattal, hogyan oldhatnák meg ezt a kérdést. Ha a következő regionális választások után a kormánykoalíció előveszi a regisztrált partnerség kérdését, a KDH 30 napos gondolkodási időt kér, hogy eldöntse, mit tegyen, tagja akar-e maradni a kormánykoalíciónak. Beblavý hozzátette, ő inkább azt tudná elképzelni, hogy minden párt szabadkezet ad a képviselőinek, hogy szavazzanak meggyőződésük szerint. „A regisztrált partnerség is beletartozik a modern ország kialakításáról vallott nézeteinkbe” - fűzte hozzá Truban.

A pártelnökök leszögezték, néhány hetente rendszeresen találkozni fognak és átveszik a pártprogramok egyes fejezeteit, az első témakör a családtámogatás. Megerősítették, hogy elsősorban a hasonló elképzelésekről és programpontokról akarnak egyeztetni, de nem kerülhetik meg azokat a témákat sem, amelyekben nem értenek egyet.


TASR