A KDH sajnálja a mozgalom alapítóinak felhívását,hogy ne szavazzanak Korčokra

2024. április 3. - 21:50 | Belföld
A KDH sajnálja a mozgalom alapítóinak felhívását,hogy ne szavazzanak Korčokra
-illusztráció- (Fotó: TASR)

A mozgalom kijelentette, kiáll a hagyományos és a keresztény értékek mellett, és elutasítja a család és a szlovák államiság elleni támadásokat. A KDH a második fordulóban Korčokot támogatja, aki a szabadság és a demokrácia eszméit tartja szem előtt, amivel azonosul a mozgalom. A KDH szerint az elnökjelölt kinyilvánította, hogy tiszteletben tartja az élet védelmét a fogantatástól kezdve, valamint a házasságot, mint egy férfi és egy nő szövetségét.

„A KDH 1989 novembere óta létezik, és hű maradt azokhoz az értékekhez és eszmékhez, amelyek a szabadság és a demokrácia útján vezették az országot. A KDH nem állított saját jelöltet, az elnökválasztáson Ivan Korčokot támogatja, mert Korčok is magáénak vallja ezeket az értékeket ”

– mondta Lenka Halamová, a kereszténydemokraták szóvivője.

A mozgalom megismételte, ugyanilyen fontos a jogállamiság és az, hogy az ország az európai és a nemzetközi struktúrák szilárd része legyen.
Ján Kubiš, aki sikertelenül szerepelt az államfőválasztás első fordulójában, a felhívás kapcsán hangsúlyozta, nem tartozik a KDH alapító tagjai közé, elhatárolódik a felhívástól, és elutasítja azt.

Halamová a mozgalom alapítóinak kijelentéseire reagálva közölte, hogy Milan Majerský, a KDH elnöke 1990 óta tagja a mozgalomnak.

"Többen azok közül, akik most kritizálják a mozgalmat és a vezetését, elhagyták a KDH-t és saját politikai szubjektumot alapítottak, sikertelenül. Ugyanilyen hiteltelen azoknak az embereknek a kritikája, akik már a 2023-as parlamenti választás előtt nyíltan azt javasolták, hogy más pártokra szavazzanak az emberek, olyanokra, amelyeknek értékrendje sok tekintetben eltér a KDH értékeitől”

– szögezte le a szóvivő.

A KDH alapítói szerdán bejelentették, hogy nem támogatják Korčokot az államfőválasztáson, és bírálták a mozgalom jelenlegi képviselőit amiatt, hogy együttműködnek a „progresszívekkel”, és amiatt is, hogy nem állítottak saját keresztény elnökjelöltet.

A választás második fordulóját szombaton (április 6.) tartják. Ivan Korčok és Peter Pellegrini verseng a köztársasági elnöki székért. A lakosok öt évre választják meg az államfőt.

TASR

Címkék: KDH