Kedden többen is rosszul lettek a dunaszerdahelyi lakóépületben, amit hétfőn evakuálni kellett

Több lakó is rosszul lett kedden abban az Északi Lakótelepen található társasházban, amelyet hétfőn este evakuálni kellett az ott észlelt szúrós, fojtó szag miatt.

Kedden többen is rosszul lettek a dunaszerdahelyi lakóépületben, amit hétfőn evakuálni kellett
Fotó: Paraméter

Kedden dél körül a társasházban többen is rosszul lettek, miután az előző este tapasztalt rendkívül kellemetlen szagot újra érezni lehetett. A lakók főként hányingerre, hányásra, légszomjra panaszkodtak, és a helyszínre érkező mentősök több személyt is ellátásban részesítettek - értesültünk a helyszínen. A lakóktól megtudtuk: a paprikasprayhez vagy könnygázhoz hasonlítható, fojtó bűzt főként az emeleti lépcsőházban és lakásokban lehetett érezni.

A társasházhoz újra kiszállt a rendőrség és a tűzoltóság is. Lelkes István, a Dunaszerdahelyi Járási Tűzoltó- és Mentőszolgálat igazgatója portálunknak elmondta, hogy lakossági bejelentés alapján érkeztek a helyszínre, ahol műszeres méréseket végeztek, amelyek negatív eredménnyel zárultak.

"A gondnok jelenlétében új méréseket végeztünk az egész házban, és a berendezés végig nulla értéket mutatott. Előző este a levegőbe beleszagolva is érezni lehetett a szagot, amely a szellőztetés után eltűnt, most a tűzoltók sem éreztek semmit"

- jelentette ki a tűzoltóság igazgatója.

Martina Kredatusová rendőrségi szóvivőtől kedden délután azt az információt kaptuk, hogy a rendőrség nem indított eljárást az ügyben.

"Mivel a hétfő esti mérések nem igazolták káros vagy egészségre ártalmas anyag jelenlétét, a rendőrség nem folytat vizsgálatot az esettel kapcsolatban"

- nyilatkozta szerkesztőségünknek Kredatusová.

Ami a szag eredetét illeti, Zuzana Farkasová, a Tűzoltó- és Mentőszolgálat szóvivője kedden reggel arról tájékoztatta a TASR hírügynökséget, hogy a társasházban hétfőn este magas szén-monoxid értéket mértek, de a nagyjából három órás vizsgálatot és szellőztetést követően mindenki - összesen kb. 85 fő - visszamehetett otthonába.

Bár a lakók érezni vélték a szúrós szagot, amiről továbbra sem tudják, honnan ered, a hatóságok szerint kedden már nem volt szükség az épület 24 lakásának kiürítésére.

(para)