Kegyetlenül gyilkolásszák a polgári lakosságot az oroszok, és kikérik maguknak, hogy a Wikipédia is beszámol róla

2022. április 5. - 14:05 | Külföld

Az orosz médiahatóság, a Roszkomnadzor azt követeli, hogy a Wikipédia online enciklopédia távolítsa el azokat az anyagokat, amelyek az orosz legfőbb ügyészség szerint "pontatlan információkat" terjesztenek az ukrajnai háborúról. Civileket lemészárolni az szerintük teljesen rendben van, csak nem szabad arról írni. Arra ugyanis nagyon finnyásak az oroszok.

Kegyetlenül gyilkolásszák a polgári lakosságot az oroszok, és kikérik maguknak, hogy a Wikipédia is beszámol róla
Fotó: TASR/AP

A kíméletlen oroszországi cenzúrát minden "függetlenkedni" akaró sajtóorgánummal betartató hatóság azt állítja, hogy a Wikipédia szerzői szándékosan félretájékoztatják az olvasóikat, és ezzel "az események (lásd: oroszok ukrajnai agressziójának) kizárólag oroszellenes értelmezését" kínálják.

A Roszkomnadzor szerint a közelmúltban számos alkalommal tettek közzé olyan anyagokat a Wikipédián, amelyek megbízhatatlan információkat terjesztenek az "ukrajnai különleges katonai műveletről" (ahogy az oroszok nevezik a véres háborújukat) és az Orosz Föderáció fegyveres erőinek akcióiról.

A hatóság meggyőződése, hogy a Wikipédia beállt azok közé, akik az oroszok ellen folyamatos információs támadásokat folytatnak. Moszkvában úgy látják, hogy a netes enciklopédián közzétett cikkek szerzői hamis információkkal szándékosan félretájékoztatják a felhasználókat, és a (harci) "események kizárólag oroszellenes értelmezését" hirdetik.

Korábban az orosz Wikipédia azt írta a Twitteren, hogy a Roszkomnadzor öt szócikk eltávolítását követelte, mégpedig az alábbiakat: a „Kijevi csata (2022)”, „Háborús bűnök az ukrajnai orosz invázió során”, „A mariupoli kórház lebombázása”, amiről a portálunk több cikkben is beszámolt, „A mariupoli színház lebombázása", amiről annak idején szintén írtunk, valamint "A bucsai mészárlás", amely tragédiával még a szlovák parlament is foglalkozni fog. Az egyre csak fasizálódó moszkvai vezetés kottájából játszó médiahatóság mellesleg nem konkretizálta, hogy milyen információkat kellene törölni a felsorolt anyagokból.

A háború kezdete óta a Roszkomnadzor többször is felszólította a Wikipédiát, hogy távolítsa el az ukrajnai eseményekről szóló anyagokat, akár négymillió rubel - mintegy 43,5 ezer euró - pénzbírsággal fenyegetve.

Valószínű, hogy az orosz hatóságnak jobban megfelelne az az interpretáció, amit az egykor még normálisnak tűnő Dmitrij Medvegyev exállamfő, - aki jelenleg az orosz biztonsági tanács titkárának helyettese - vall. Medvegyev egy keddi Telegram-bejegyzésében hangot adott azon álláspontjának, miszerint a bucsai civilek meggyilkolásáról szóló narratíva ugyanúgy az ukrán propaganda terméke, mint a "kijevi kísértet", vagyis az a harci gép, amelynek a képét egy számítógépes játékból vették, valamint az uborkakonzervvel levert drón története, a Kígyó-sziget hőseinek legendája, akik valójában megadták magukat egy orosz hadihajónak, vagy a mariupoli szülészeti kórházé, amelyet szemtanúk szerint mégsem orosz légitámadás ért. Medvegyev szerint a félretájékoztatásban PR-ügynökségek, valamint nyugati kormányok által felügyelt "trollhadseregek" és civilszervezetek vesznek részt. A volt államfő és miniszterelnök azt állítja, hogy "Oroszország dehumanizálása és teljes lejáratása érdekében" a nemzeti zászlóaljak és a területvédelem "veszett fenevadjai készek rá, hogy a saját civiljeiket is megöljék".

(meduza/mti/para/sp)