Kékbe borult a Szentháromság-szobor Komáromban

2020. április 2. - 20:54 | Régió

Április 2. az Autizmus világnapja, amelyet 2008 óta tartanak a világ minden részén. Komáromban először tavaly volt kékre festve a Tiszti pavilon épülete, hogy ezzel is felhívják a figyelmet az autizmussal élőkre, biztosítva őket arról, hogy ugyanolyan komáromiként számítanak. A Tiszti pavilon VIRIBUS UNITIS (Egyesült erővel) felirata jól hangsúlyozta az összefogást és az összetartozást.

Kékbe borult a Szentháromság-szobor Komáromban
Komárom város felvétele
Idén egy másik szimbolikus műemlék borult kékbe, alkalmazkodva a mostani nehéz napokhoz. A Szentháromság szobor a 310 évvel ezelőtti járványhoz kötődik, ami akkor sújtotta a komáromiakat, úgy ahogy most is egy vírus forgatja fel a hétköznapjainkat.
"Köszönjük a ZAX csoki csapatának a támogatását, akik egy figyelmesség formájában segítik megédesíteni az autisták mindennapjait. A csomag holnap jut el a családokhoz, egy kék-fehér szájmaszkkal kiegészítve. A fényekről az Acacia Team gondoskodott" - fűzte hozzá Keszegh Béla polgármester.
A Szentháromság-szobor a volt Kovács gyógyszertár előtt áll, a város legrégibb köztéri szobra. Keletkezése a Rákóczi-szabadságharc komáromi eseményeihez és az 1710–1711. évi pestisjárványhoz kötődik. A szobor csúcsán a Szentháromság és Szűz Mária megkoronázásának ábrázolása látható, a talapzaton azoknak a szenteknek alakjai, akikhez elemi csapások idején szoktak fohászkodni (Páduai Szent Antal, Szent Sebestyén, Szent Rozália, Szent Rókus, Xavéri Szent Ferenc, s a talapzat elején Borromei Szent Károly domborművű alakja). A talapzat párkányán minden egyes szentről olvasható egy hexameterben fogalmazott jellemzés, amelyben el van rejtve a szobor felállításának kronogramja (1715). A talapzat déli oldalán olvasható szöveg a kuruc háborúra vonatkozik, az északi oldalon a pestisjárványra.
-para-