Kékbe öltözött a Monostori híd Komáromban

2021. április 3. - 09:32 | Régió

Az autizmus egyre gyakrabban előforduló rendellenesség, minden századik embert érint. Önálló kórképként 1943-ban írták le, az Egyesült Nemzetek Szervezete 2007-ben nyilvánította április 2-át az Autizmus Világnapjának.

Kékbe öltözött a Monostori híd Komáromban
Fotók: Hupka Adrián

A legutóbbi felmérések szerint Európában 5 millió autista él. A „Ragyogj kékben!“ kampány évek óta hozzátartozik az Autizmus Világnapjához. A mozgalom toleranciát, empátiát közvetít autista embertársaink felé. Lényege, hogy felhívja az emberek figyelmét erre a fejlődési zavarra, és arra, hogy az autista emberekhez való helyes hozzáállás tanulható.

Komáromban immár hagyománynak számít az Autizmus világnapjára való megemlékezés. Minden évben egy építmény kék színekbe öltözik. Idén a Monostori híd világít kéken április 2-án.

Komárom és Dél-Komárom együttműködnek ebben a kezdeméynezésben. A szlovák és magyar speciális iskolákban, illetve az öt önkormányzati iskolában tanuló autista gyermekek számára ajándékokat készítettek. A tanulókkal foglalkozó tanárok tanácsát követve puzzle-t és egyéb kreatív játékot kaptak. A kirakósok képei a Helios fotóklub képeiből készültek, amelyek Komáromot ábrázolják.

A komáromi Autistákat Segítő Társulás elnöke Alena Kajanová. A szervezet 2000-ben alakult és jelenleg 15 autista gyermeket nevelő családot foglal magába:

„Tapasztalatokat cserélünk arról, hogyan lehet együtt élni az ilyen gyerekekkel, hogyan viselkedjünk velük szemben. Saját tapasztalataink szerint. Segítjük egymást, és kicsit felhívjuk az emberek figyelmét arra, hogy vagyunk, és hogy kicsit tekintettel kell lenni a mi gyerekeinkre”

- nyilatkozta a Paraméternek Kajanová.

A komáromi speciális iskola legfontosabb feladata, hogy minőségi oktatást biztosítsanak a nehezebben kommunikáló diákjaiknak.

„Mindegyik gyermekre egyénre szabott individuális tematikus tantervet dolgozunk ki, és individuális foglalkozás folyik. A legfontosabb célunk az, hogy sikerélményük legyen a tanulásban ezeknek a gyerekeknek, és hogy elérjék a lehető legnagyobb önállóságot” - jelentette ki Melicher Mónika gyógypedagógus, aki a komáromi speciális iskolában tanít.

A „Ragyogj kékben!“ kampány évek óta hozzátartozik az Autizmus Világnapjához. A mozgalom toleranciát, empátiát közvetít autista embertársaink felé. Lényege, hogy felhívja az emberek figyelmét erre a fejlődési zavarra, és arra, hogy az autista emberekhez való helyes hozzáállás tanulható.

(Hupka Adrián)