Kelet-Szlovákiában harmadik napja esik, Krompachyban lakosokat evakuálnak

2020. október 14. - 11:53 | Régió

Szerdára is esőt jeleznek előre, noha kevesebbet, mint kedden. A harmadik napja tartó esőzések miatt Kelet-Szlovákiában több patak vagy folyó is kiöntött, a Hernád környékén a legrosszabb a helyzet.

Kelet-Szlovákiában harmadik napja esik, Krompachyban lakosokat evakuálnak
Tűzoltósági felvétel

A hegyvidékekben már esik a vízszint, az árhullám azonban az alacsonyabban fekvő vidékek felé tart. A Szepességben és Kassa környékén a legsúlyosabb a helyzet.

Krompachy városában evakuálni kellett a Hernád folyó közelében lakókat, Stará Maša városrész egy része tulajdonképpen víz alá került. A Hornádska utcában a tűzoltók még kedden este kihelyeztek árvízvédelmi gátakat, a víz azonban ennek ellenére eljutott a házakig. A helyzet szerdára virradóra is kritikus volt.

Az emberek egy része már kedden este elhagyta a házát, néhány tucatnyian azonban maradtak, őket végül az önkéntes tűzoltók menekítették ki csónakokkal.

A Kassa-vidéki járásbeli Kysak községben mintegy 50 házat öntött el a víz. Ľubomír Krajňák polgármester közlése szerint a vízszint 50 cm és egy méter között mozog a településen. Valakiket már kedden evakuáltak, de akadnak olyanok is, akik nem akarják elhagyni otthonaikat.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMU) közlése szerint Szlovákia tíz járásában érvényes most a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség, ezek a következők: Nagyszombat, Turčianske Teplice, Zsolna - Rajčanka, Prievidza, Zólyom, Nagyrőce, Rozsnyó, Igló (Spišská Nová Ves), Gelnica és Kassa-vidék - Hernád.

A SHMU harmadfokú figyelmeztetése van érvényben szerdán éjfélig az Iglói, Gelnicai és Kassa-vidéki járásban, ezeken a helyeken 80 mm csapadék is eshet. Másodfokú figyelmeztetés érvényes a Rozsnyói, Poprádi, Késmárki, Lőcsei és Eperjesi járásokra (60 mm), a többi járásra vonatkozóan első fokú a figyelmeztetés.

Reggel hétig az azt megelőző 24 órában a Rozsnyó és Kassa közt fekvő Štós község környékén esett a legtöbb csapadék, 69,3 mm. Košická Belán (Kassa-vidéki járás) 69,2 mm, a Kojsói-tetőn (Kojšovská hoľa) 67,4 mm, Smolníknál (Gelnicai járás) 63,8 mm, Medzevnél (Kassa-vidéki járás) 59,2 mm, a Dobsinai-jégbarlangnál 51,9 mm, Vyšná Slanánál (Rozsnyói járás) 51,7 mm csapadék esett.

(TASR)

Címkék: árvíz, időjárás