Kelet-Ukrajnába látogatott Lajčák

2019. január 17. - 10:20 | Belföld

Miroslav Lajčák (Smer-SD-jelölt) szlovák külügyminiszter és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnöke szerint minden készen áll annak a hídnak a megjavításához, amely a kelet-ukrajnai Luhanszki területen a kijevi kormány és az oroszbarát szeparatisták által ellenőrzött övezeteket összekötő egyedüli gyalogos átjáróhoz tartozik, és amely egy bombázás során rongálódott meg. Egyedül a politikai akarat hiányzik. Lajčák erről szerdán beszélt a luhanszki ellenőrző állomás térségébe tett látogatása keretében.

Kelet-Ukrajnába látogatott Lajčák
Fotó: TASR

„A projekt készen van, a Vöröskereszt kész finanszírozni, csak a politikai egyezség hiányzik” – pontosított a külügyminiszter, hozzátéve: a híd pontos paramétereiről is tárgyalnak. A cél az, hogy át tudjanak haladni rajta a mentőautók, viszont katonai célokra ne tudják kihasználni.

A luhanszki ellenőrző állomás térségében található határátkelő egy nagyjából két kilométer hosszú útszakasz, melyen naponta mintegy 10 000, óránként közel ezer ember kel át. Az áthaladók iratait és csomagjait többször is ellenőrzik. A miniszter látogatása idején a szakaszt hó borította, a hőmérséklet pedig -10 fok körül alakult. A szakasz végén, a szakadárok által ellenőrzött terület előtt található a lebombázott híd, amelyet az átkelőknek meg kell kerülniük, „ez hihetetlenül megnehezíti az életüket és hosszabbá teszi az egész utat.”

„Ez az egyetlen átjáró a Luhanszki területen. Az emberek rokonlátogatás, bevásárlás, pénzfelvétel, vagyis a mindennapos tevékenységek végett járnak át. Itt pontosan látható, hogyan tudunk segíteni rajtuk” – magyarázta Lajčák, hozzátéve: különösen nehéz az áthaladás az idősebbek és a mozgássérültek számára. Az átkelők között ők vannak többségben, a szakadárok által ellenőrzött területről rendszeresen járnak át a Kijev által ellenőrzött oldalra, hogy felvegyék a szociális segélyt.

Lajčákot az EBESZ ukrajnai különleges megfigyelő missziójának a tagjai kísérték el a két övezet határán lévő átkelőhöz, ahol megismerkedett az aktuális biztonsági és humanitárius helyzettel, valamint a misszió tevékenységével. A szlovák külügyminisztert ukrán kollégája, Pavlo Klimkin is elkísérte.

„Mindent meg akarunk tenni annak érdekében, hogy a hidat fel tudjuk újítani” – jelentette ki az EBESZ soros elnöke. Hozzátette: a projekt és a szükséges tervezet már elkészült.

„Ennek a helynek a meglátogatása arra motivál, hogy tegyünk meg mindent és gyakoroljunk nyomást a szemben álló felekre, hogy tegyenek eleget a Minszkben vállalt kötelezettségeiknek” – fogalmazott Lajčák.

A külügyminiszter Szeverodonyeck városában, amely a konfliktus kirobbanása után a Luhanszki terület Kijev által ellenőrzött övezetének a fővárosává vált, helyi közigazgatási vezetőkkel találkozott. Ezt követően humanitárius segélycsomagot nyújtott át a frontvonalhoz közeli Liszicsanszk városában található gyermekgyógyászati klinikának.


(TASR)