Kellékes, kérünk egy új belügyminisztert a színpadra! Igen, lehet műanyagból, az a legtartósabb…

Ardamica Zorán | 2018. április 18. - 20:59 | Vélemény

Nos, Robert Fico Pellegrini-kormánya, amely a stabilitást lett volna hivatott (és ezerrel bereklámozva) biztosítani, sőt még tovább stabilizálni, ott kapott léket előadás közben, ahol a leginkább szükség lenne valami megbízható, kimozdíthatatlan pontra: a belügyben. 

Kellékes, kérünk egy új belügyminisztert a színpadra! Igen, lehet műanyagból, az a legtartósabb…
Robert Fico és Peter Pellegrini (Fotó: TASR)

Az új belügyminiszter egy hónapot sem bírt ki a helyén. Mert vagy a meggyőződése, vagy a meggyőzése… A raktárban már keresnek egy másikat, hasonló öltönyben. Sosem tudjuk meg, ezt a rövid lejáratút ellehetetlenítették-e gazdái – noha rajta állt az új kormány –, vagy csak simán besokallt, hiszen pórázos bábnak lenni nem olyan jó. Így aztán a legerősebbnek szánt bástyából a leglityi-lötyibb gyaloggá lett.

Érezve Fico Pellegrini-kormányának rengését felébredt tavaszi fáradtságából a nemzetiek időnként saját kormánykoalícióját megzsaroló elnöke. Talált is gyorsan fogást Pellegrinin, hiszen az egyeztetés nélkül intézte a személyi változásokat – tehát ebből folyamatában Danko már nem tudott bizniszt csiholni. Megy a belügyér, megy a rendőrfőnök (majd, persze, majd, csak nyugi, előbb még nem megy egy kicsit se…), ráadásul az új pótficót gyanús lakásvásárlása miatt is parlamenti bizottság elé citálták… Hol is kéne még belerúgni, ja igen, a szíriai vérengzés ügyében nem Bátyuska elvtárs oldalára állt, hanem a nyugat felé riszált egyet, ami azért az orosz Dumára gerjedő ruszofil Danko szemében külpolitikai veszély… Ezért aztán ismét megpróbál – bár még tagadja – kikényszeríteni vagy egy új módosítást a koalíciós szerződéshez, vagy minimum egy csomó ígéretet arra nézve, mit lehet papír nélkül is megoldani az SNS javára. Ez a csütörtöki Pellegrini-Danko randevú tárgya (nem nyilvános előadás).

És hogy Danko nem akar minden centért megalázó módon könyörögni a pénzügynél, amikor bizonyos dolgoknak / kiadásoknak normálisnak kellene lennie. Üdv a klubban, Bandikám, próbáltad már az iskolaügyet? Van ott egy minisztered, kérdezzé’ má’ rá léccike, hogyan is megyen ez a sulivilágban…

Igaz, a Híd diszkréten kifejezte nemtetszését, csakhogy azt az utca is kifejezte már párszor, oszt ki nem szarta le?

Úgyhogy most lenne ideje egy Bugár-Danko beszélgetésnek, hogy érezze Danko, nemcsak ő buktathat ám esetleg kormányt, hanem a választók akarata alapján akár Bugár is. Bármikor. Hiszen láthatja a Híd, Fico nem gondolja komolyan a Pellegrini-kormányzat általi megtisztulást, de még a látszatot sem (ha beáldoztak egy kulcsfigurát…). Dankonak pedig látnia kell, hogy Bugár kenyértöréskor inkább választja a megmagyarázhatatlan módon nem túl sok preferenciát veszítő Smert, mint a magyarok „ősellenségeit”. Márpedig a Smer még erősödni is fog, ha meg nem bukik közben (igen, ez így abszurd, de itt minden elképzelhető, ez egy ilyen színház). A főszociális háttérfico ugyanis előállt a cirkusz mellé némi kenyérkével a jónép számára. Félmilliárdos szociális csomag készül a kulisszák mögött, ha kész az új belügyminiszter sminkje, azonnal telepingálnak egy bőségszarut brindzás haluskával. Be lett jelentve. Amíg azt majszolja a nép, nem lát, nem hall, nem szerelmes Dankóba, sőt, talán tüntetni sem fog. Plusznyugdíj, ócsó pelus, busz, csillagos ég lézerholddal, meg ami még a csövön kifér. Mivel fogja ezt Danko überelni? Iskolaügyi reformmal? No ne má…Pedig azzal olyat tenne, ami beírná a történelembe. De egy komcsi rendszert ultrakonzervatívvá változtatni, miközben a finnekkel példálódzik a jelöltje, hát abból nem lesz történelmi reform. Mint ahogyan Ficoból sem szalonna. Lásd a Pellegrini-kormány első heteit…