Kellemetlen meglepetés érheti, ha személyi igazolványt vagy útlevelet csináltatna

2023. április 6. - 11:56 | Belföld

Mutatjuk, mire számíthatunk a rendőrség okmányirodáiban a magyarlakta városokban.

Kellemetlen meglepetés érheti, ha személyi igazolványt vagy útlevelet csináltatna
Fotó: TASR - Pavol Zachar (illusztráció)

A megszokottnál nagyobb az érdeklődés a rendőrség több okmányirodájában a személyi igazolványokkal és az útlevelekkel kapcsolatos ügyintézés iránt – elsősorban bizonyos megyei és járási székhelyeken, valamint a fővárosban működő ügyfélközpontokban.

A pozsonyi, Tomášikova utcai ügyfélközpont a leginkább leterhelt, ott ugyanis nemcsak a pozsonyi állandó lakhellyel rendelkező személyek igyekeznek elintézni az ügyeiket, hanem azok is, akik a fővárosban dolgoznak.

Itt márciusban 5621 ügyfél volt, az átlagos várkozási idő pedig elérte a 2 óra 12 percet.

Ennek kapcsán a belügyminisztérium figyelmeztet, az okmányirodák kapacitása korlátozott, előre meghatározott napi bizonyos számú szolgáltatásra van kialakítva, miközben az elektronikusan foglalt időpontokat is besorolják.

A kisebb okmányirodákban nem ritka, hogy várakozás nélkül lehet személyi igazolványt vagy útlevelet igényelni, a nagyobbakban viszont az is előfordul, hogy nem kerülünk sorra.

A belügyminisztérium felhívja a figyelmet, hogy a bármely okmányirodában igényelhetünk új személyi igazolványt, akár a kisebb ügyfélközpontokban is, ezáltal rengeteg időt megspórolhatunk.

A tárca egyúttal hangsúlyozza, a személyi igazolványt és az útlevelet már fél évvel azelőtt lehet igényelni, hogy az érvényessége lejárna.

Ha az igénylő úgy dönt, hogy egy távolabbi, kevésbé leterhelt ügyfélközpontban igényli az új személyi igazolványt, annak elkészülte után nem kell érte visszamenni, a lakhelyéhez vagy munkahelyéhez legközelebb eső okmányirodába is kérheti a kézbesítést, az átvétel pedig már jóval gyorsabban zajlik, mint az igénylés. Emellett futárszolgálattal is kérheti a kézbesítést. Ugyanez nem érvényes az útlevélre, azt ugyanabban az okmányirodában kell átvenni, ahol igényelve volt.

Nem szokatlan, hogy tavasszal megnő az érdeklődés az új dokumentumok igénylése iránt, az emberek ugyanis már készülnek a nyári kirándulószezonra. Útlevelet elsősorban a gyerekeknek igényelnek, az ő esetükben ugyanis csak 2-5 évig érvényes a dokumentum.

A belügyminisztérium nyilvánosságra hozta, hogy a márciusi statisztikai adatok alapján milyen az átlagos várakozási idő az egyes rendőrségi okmányirodákban. Ezek alapján a pozsonyi Tomášikova utcai, valamint a kettes és az ötös számú ügyfélközponton kívül Szencen is nagy az érdeklődés, itt márciusban 2945 ügyfél volt, az átlagos várakozási idő pedig 42 perc.

Hasonló a helyzet Nagyszombatban és Zsolnán is – előbbi okmányirodájában 43, utóbbiban egy óra az átlagos várakozási idő.

A tárca adatai alapján Komáromban márciusban 2510 ügyfél volt, egy személy átlagosan fél órát várakozott, míg sorra került. Léván ez az idő 18 perc volt, Rimaszombatban mindössze 6 perc, Vágsellyén viszont 51 perc.

A galántai okmányirodában 2571 ügyfél járt márciusban, itt átlagosan 23 percet várakoztak. Losoncon 37 percre volt szükség az ügyintézéhez, Nyitrán 28. Érsekújvárban 3025 ügyfélre jutott idő az előző hónapban 24 perces sorakozási idő mellett. Nagyrőcén mindössze 4 percnyi türelemre volt szükség, Rozsnyón 22 percre, Tőketerebesen pedig 47 percre.

Érdeklődtünk a belügyminisztérium sajtóosztályánál, hogy milyen várakozási idővel kell számolniuk az új dokumentumot igénylő ügyfeleknek a dunaszerdahelyi rendőrség okmányirodájában. Közölték, mivel a dunaszerdahelyi okmányirodában még nem működik elektronikus sorszámrendszer a személyi igazolványok és az útlevelek igénylésének részlegén, ezért a várakozási idővel kapcsolatban nincsenek releváns adataik, az teljesen változó.


(parameter)