Kemény szavakkal bírálta a miniszter, hogy Kollárék a rács mögé rakott emberük miatt ripsz-ropsz fellazítanák a fogvatartás feltételeit

2021. május 14. - 11:21 | Belföld

Kíméletlenül kritizálta az igazságügyi miniszter a koalíciós Sme rodina tervezetét, amelyik módosítaná a jelenlegi büntetőeljárási törvényt. Petra Hajšelová képviselő javaslatának célja a fogvatartás időtartamának szabályozása, ami összefügg azzal, hogy Boris Kollárék az emberük, a letartóztatott SIS-főnök miatt csökkentenék az előzetes hosszát.

Kemény szavakkal bírálta a miniszter, hogy Kollárék a rács mögé rakott emberük miatt ripsz-ropsz fellazítanák a fogvatartás feltételeit
Fotó: TASR

Mária Kolíková miniszter szerint a Sme rodina elképzelése meghiúsíthatná a nyomozást, hiszen a módosítás megalkotói nem konzultálnak a bűnüldöző szervekkel és a javaslatból hiányoznak az átmeneti rendelkezések is.

A tárca vezetője kifogásolja a módosítás benyújtásának folyamatát is. Úgy véli, egy kulcsfontosságú intézményt szabályozó módosítást, mint amilyen például az összejátszásos (vagy kollúziós) fogvatartás, nem lehet elhamarkodottan elfogadni. Jelezte, hogy benyújtotta saját javaslatát a tárcaközi egyeztetésre.

"Határozottan elutasítom, hogy az ilyen módosítást így terjesztettek elő" - jegyezte meg Kolíková, hozzátéve, hogy "ez olyan felelőtlenség, ami meghiúsítja a rendőrségi nyomozásokat". Megjegyezte azt is, hogy az őrizetben lévő személyek bírósági határozatok alapján kerültek fogságba, és fura lenne, ha bírósági döntéseket akarnánk megkérdőjelezni.

Az úgynevezett kollúziós fogvatartás a vizsgálati fogság legszigorúbb fajtája, és az a célja, hogy a vádlottak ne tudjanak összejátszani, vagy a vádlott ne tudja befolyásolni a tanúkat.

Ahogy arról beszámoltunk, Boris Kollár parlamenti elnök a múlt héten látogatást tett a pozsonyi büntetés-végrehajtási intézetben, és ezt követően ismerte el a Sme rodina, hogy saját jelöltjük, a szlovák titkosszolgálat éléről korrupció miatt visszahívott, jelenleg vizsgálati fogságban csücsülő Vladimír Pčolinský miatt is érdeklődnek a kollúziós fogság feltételeiről.

Ide tartozik az is, hogy az exSIS-es letartóztatottnak két rokona is a törvényhozás tagja, az egyik a testvére, aki a Sme rodina parlamenti frakciójának vezetője (Peter Pčolinský), a másik pedig Vladimír Pčolinský felesége, Adriana Pčolinská, aki szintén ennek a kormánypártnak a színeit képviseli.

(TASR/para)