Keményebben bírságolhatják a gyorshajtókat

2015. november 3. - 15:59 | Belföld

Számos pontban változhat a közúti közlekedésről szóló törvény.

Keményebben bírságolhatják a gyorshajtókat

A parlament védelmi és belbiztonsági bizottsága kedden zöld utat adott a közúti közlekedésről szóló törvény módosító javaslatainak. A parlament még novemberben megvitatja a törvénymódosítást, és amennyiben a javaslatot jóváhagyják, jövő januártól a következő változásokra lehet számítani:

• Bővülhet az objektív felelősség elve szerint büntethető szabálysértések köre: postai úton lehetne megbírságolni azon 7,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsik tulajdonosait, melyek az autópályán előznek (jelenleg csak a gyorshajtókat lehet ilyen módon büntetni).

• Magasabb lehet a gyorshajtásért kiszabható pénzbírság felső határa. Ha valaki lakott területen 50 km/h-nál többel, vagy országúton 60 km/h-nál többel lépi túl a megengedett legmagasabb sebességet, a helyszínen 800, rendes eljárásban pedig 1000 euróra lehetne bírságolható (jelenleg 650, illetve 800 euró a bírságok felső határa).

• A 10 éven aluli gyerekek kerékpározhatnának a járdán, de csakis egy 15 évnél idősebb személy felügyelete alatt.

• A gyalogosokat a járdán, illetve a kerékpárosokat a közúton - például előzés vagy kikerülés közben - veszélyeztető járművezetők keményebb büntetésekre számíthatnak.

• Abban az esetben, ha egy eladott gépkocsi új tulajdonosa nem lesz jelen a jármű lejelentésénél, a rendőrség csak akkor evidálja a lejelentést, amennyiben az eljárást kezdeményező személy rendelkezik hivatalos felhatalmazással, ami az új tulaj közjegyző által hitelesített aláírásával van ellátva.

(para)