Kémkedésen kaptak egy orosz diplomatát, kiutasították Szlovákiából

2018. december 5. - 11:15 | Belföld

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő a szerdai kormányülést követő sajtótájékoztatón rendkívüli hírt jelentett be.

Kémkedésen kaptak egy orosz diplomatát, kiutasították Szlovákiából
Fotó: Facebook

A miniszterelnök közölte, Szlovákia kiutasított egy orosz diplomatát az országból, mert kémkedésen kapták. A kormányfő szerint "olyan tevékenységet folytatott, amely nem volt összhangban azokkal az elvárásokkal, amelyeket egy az EU-ba és a NATO-ba tartozó országban működő diplomatától elvárnak".

A kormányfő megjegyezte: az érintett diplomata az Orosz Föderáció nagykövetségének Katonai Attasé Hivatalában dolgozott. A diplomatát november 22-én utasították ki Szlovákiából, és 48 órán belül kellett elhagynia az országot.

„A politikai irányultságunk nagyon egyértelmű, még egyszer kijelentem: Európa- és NATO-párti. Az Orosz Föderációval normális a kapcsolatunk, a döntésünket tisztelettudóan és minden diplomáciai szokás, illetve szabály betartásával juttattuk érvényre. Örülök, hogy a döntésünket elfogadták, és hogy az illető diplomata - minden kötelezettségének eleget téve – elhagyta az országot” – mondta Pellegrini. Szerinte ez más országokban is normális eljárás. „Szlovákia ezt egy csendes eljárás lefolytatásával vitte végbe, és erről minden tagállamot értesített” – tette hozzá a kormányfő.


(TASR/para)