Kemoterápiás és más gyógyszerekkel bizniszelt illegálisan egy rakás szlovákiai patika!

2023. június 2. - 13:56 | Belföld

Idén február és április között 4,1 millió euró értékben vittek ki illegálisan gyógyszert Szlovákiából külföldre.

Kemoterápiás és más gyógyszerekkel bizniszelt illegálisan egy rakás szlovákiai patika!
Fotó: AP/TASR

Ezek leginkább citosztatikus, azaz tulajdonképpen kemoterápiás, továbbá immunszupresszív (immunrendszert gátló) és immunoglobulinokat (ellenanyagokat).

Ilyen illegális gyógyszerkivitelt dokumentáltak 17 patikában, Pozsony, Nyitra, Besztercebánya, Kassa és Eperjes megyékben - közölte az Állami Gyógyszerellenőrzési Intézet (ŠÚKL) igazgatója, Peter Potúček.

Az intézet elárulta, célirányos ellenőrzéseket tartottak a gyógyszertárakban, és ebben a 17-ben igazolódott be az illegális biznisz. Az ellenőrzés során fény derült arra is, hogy a gyógyszertárak meghamisított vagy újból felhasznált orvosi receptekkel rendeltek gyógyszereket az ún. sürgősségi rendszerből, amiket aztán további gyógyszertárakba közvetítettek.

"A hazai verifikációs rendszerben megadott specifikus adatok alapján nyomon következő minden csomag gyógyszer útja, ebből derült ki, hogy a gyógyszereket külföldre adták el" - szögezte le az igazgató.

A ŠÚKL a kiszabható büntetés felső határa körüli összegben bírságolná meg az érintetteket. Erről az egészségügyi minisztérium dönt.

(TASR)