Kémtörténet a szomszédban: Bécsnek elege lett az orosz kémekből, Moszkva meg úgy reagál, ahogy szokott

2020. augusztus 24. - 16:00 | Külföld

Az orosz külügyminisztérium hétfőn bekérette Ausztria moszkvai nagykövetét, akinél tiltakozását fejezte ki egy orosz diplomata "alaptalan" bécsi kiutasítása miatt, s egyúttal nem kívánatos személynek nyilvánított egy osztrák diplomatát. "Alaptalan", de ettől még igaznak tűnik, a régiónkat szeretik az orosz kémek. 

Kémtörténet a szomszédban: Bécsnek elege lett az orosz kémekből, Moszkva meg úgy reagál, ahogy szokott
Fotó: TASR/AP

A tárca közleménye szerint az orosz intézkedés a kölcsönösség alapján, válaszlépésként történt. A tükörintézkedést a nap folyamán korábban a bécsi orosz nagykövetség és a Kreml szóvivője is kilátásba helyezte.

Ausztria hétfőn első alkalommal nyilvánított nemkívánatos személynek egy orosz diplomatát, s az illetőnek szeptember elsejéig el kell hagynia az országot. A bécsi külügyminisztérium annyit közölt, hogy tevékenysége nem volt összhangban a diplomáciai kapcsolatokról rendelkező bécsi konvencióval.

A Kronen Zeitung című lap szerint a diplomatát ipari kémkedéssel gyanúsítják; egy fejlett technológiákat előállító osztrák vállalat helyi munkatársa révén gyűjtött információkat. Az érintett osztrák állampolgár maga tájékoztatta cége vezetését a vállalattal kapcsolatos kémkedésről, kapcsolattartójaként pedig az orosz diplomatát nevezte meg. Az orosz diplomata elutasította, hogy vallomást tegyen, és diplomáciai mentességére hivatkozott.

Hogy a régiónkat szeretik az orosz kémek, arról (is) szól az a cikkünk, ami összefoglalja, hogy pár hónapja a szomszédos Ausztriában szép csendesen elítéltek egy ezredest, mert évtizedekig szivárogtatott az oroszoknak.

MTI