Kenőpénzből vásárolhatott két házat is a NAKA letartóztatott exigazgatója

2020. november 18. - 12:05 | Belföld

Peter Hraško, a NAKA volt igazgatója is a letartóztatottak közt volt a bűnüldöző szervek Tisztítótűz fedőnevű akciója során.

Kenőpénzből vásárolhatott két házat is a NAKA letartóztatott exigazgatója
Peter Hraško és Tibor Gašpar (Fotó: TASR)

Hraškót Pozsonyivánkán (Ivanka pri Dunaji - Szenci járás) vették őrizetbe, egészségi állapota azonban megromlott, így kórházba került. Miután döntöttek a vizsgálati fogságáról, a trencséni rabkórházba szállították. Hraško kihallgatására nem kerülhetett sor, az egészségi állapota ezt nem engedte.

Ügyvédje, Ľubomír Hlbočan a médiának azt nyilatkozta, hogy súlyos lelki problémákkal küzd, ezen a héten viszont már javult az állapota - írta az Aktuality.sk.

"A bűncselekmények elkövetése életmódjuk részévé vált, ezáltal növelték folyamatosan az életszínvonalukat"

- idézte a portál az ügyész szavait az ügyiratból, mely az állítólagosan Norbert Bödör és Tibor Gašpar által vezetett, rendőrségen belüli bűnszervezet őrizetbe vett tagjaira vonatkozott.

Ennek tagja lehetett a jelek szerint Peter Hraško is a NAKA igazgatójaként. Az ő esetében az ügyész bizonyos ingatlanokra is felhívta a figyelmet.

"Az állítólagos törvénytelen tevékenységből finanszírozta a lakhatását, mivel a kézbe adott pénzből vásárolt két családi házat, melyek viszont teljesen más személy birtokában vannak, ennek ellenére azokban él a családjával, amit a házkutatási jegyzőkönyv is dokumentál" - áll már a bíró határozatában, mellyel vizsgálati fogságba helyezte Hraškót.

A ház, amelyben őrizetbe vették, egy bizonyos Nikola Kňuppová nevén van. A hölgy édesapja, Peter Kňupp az Aktuality-nek nyilatkozva elmondta, hogy a házat lányának ajándékozta, ő pedig Hraško partnerének adta ki bérbe.

Peter Hraško egyébként már a letartóztatásakor kifogást emelt a vizsgálótiszt ellen, aki eljárt az ügyükben, mivel ugyanarról a vizsgálótisztról van szó, akinek a meggyilkolását állítólag Ľudovít Makó, a Pénzügyi Hatóság bűnügyi hivatalának szeptemberben letartóztatott, de nemrég szabadlábra helyezett korábbi vezetőjével, Marian Kočnerrel együtt több személy előkészítette, Dušan Kováčik speciális ügyész pedig megpróbálta az ügyben indított nyomozást a szőnyeg alá söpörni.

Hraško szerint emiatt a vizsgálótiszt elfogult lehet, az előkészületi eljárás bírója azonban nem adott helyt az indítványának.

(Aktuality.sk)