Kenőpénzről szóló telefonbeszélgetéseket hallgattak le a rendőrök, a nyomok az Állattenyésztő-ügyhöz vezetnek

2022. március 14. - 16:05 | Belföld

Nemrégiben bizonyítékként terjesztettek be 2019-es hangfelvételeket az Állattenyésztő (Dobytkár) ügyben. A rendőrség lehallgatott egy vállalkozónőt, aki a telefonbeszélgetések során arról beszélt, hogy a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökségben (PPA) kenőpénzt kértek a pályázatok jóváhagyásáért – Aktuality.sk.

Kenőpénzről szóló telefonbeszélgetéseket hallgattak le a rendőrök, a nyomok az Állattenyésztő-ügyhöz vezetnek
Martin Kvietik (Fotó: TASR)

A Szlovákia egyik legnagyobb visszhangot kiváltott botrányának a nyomozása hivatalosan 2019 őszén kezdődött el. A vád szerint a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökségben nem kevés pénzt kértek azért, hogy jóváhagyják a pályázatokat. A nyomozás egy széleskörű bűnszervezetet leplezett le, két és fél évvel később pedig bíróság elé állították a gyanúsítottak hosszú sorát, akik között olyan személyek vannak, mint Norbert Bödör vagy Martin Kvietik.

A tárgyalás elején egy, a nyilvánosság számára ismeretlen tényre is fény derült: az Állattenyésztő ügyet megelőzte egy kevésbé feltűnő korrupciós ügy vizsgálata. A rendőrség ugyanis 2019 májusa és szeptembere között lehallgatta egy vállalkozónő mobiltelefonját, aki szintén támogatásra pályázott. Egy nagyobb mértékű, „Speciális növénytermesztés” termékeinek feldolgozására és értékesítésére irányuló projektről volt szó, amelynek az élén az Aktuality szerint egy vállalkozónő, A.P. Dunaszerdahelyhez közeli vállalata, valamint további három társaság állt. A támogatás raktárak építésére, illetve traktorok és más berendezések vásárlására irányult.

A rendőrség 2020. júniusi határozata szerint a telefonos beszélgetésekből kiderült, hogy A.P. koordinálta a partnerek tevékenységét, mégpedig úgy, hogy információt adott nekik arról, mikor mit kell aláírni, illetve beadni a PPA-n. Emellett 15 ezer euró összegű kenőpénzt kért a 2-es számú projektpartnert képviselő K. házaspártól.

A NAKA nyomozója arra következtetett, hogy a vállalkozónő 50 ezer eurós kenőpénz befizetését tervezte, amiből 35 ezer tőle származott, a maradék 15 ezer pedig a konzorcium egy más cégétől. A telefonbeszélgetések, valamint kamerafelvételek szerint a pénz átadására a pozsonyi Holiday Inn hotelben került sor.

A PPA aztán a 2019-es év végén valóban jóváhagyta a pályázatot, és több mint kétmillió euró értékű támogatás kifizetéséről írt alá szerződést. A PPA szerint a cégek a mai napig nem használtak fel semmit a támogatásból, így a jóváhagyott összegből nem is kaptak semmit. Az ügy három résztvevőjét – két vállalkozónőt és egy férfit – a rendőrség 2020 áprilisában kihallgatta, és közvetett korrupcióval gyanúsította meg őket. A.P megerősítette a rendőrségnek, hogy az 50 ezer eurós kenőpénzt átadta egy férfinak a PPA-ból, aki aztán biztosította a támogatás problémamentes jóváhagyását. Vele együtt eljárást indítottak R.K. vállalkozó ellen, aki kapcsolatban áll egy másik dunaszerdahelyi vállalattal, noha abban hivatalosan csak a felesége szerepelt. Mindketten jelezték, hogy készek vádalkut kötni. A Speciális Ügyészség március végén dönt majd A.P és R.K vádalkujáról, a másik vállalkozónő, E.K. gyanúsítását tavaly megszüntették.

Az Aktuality szerint ezt, valamint az Állattenyésztő ügyet egyetlen név köti össze. Utóbbival kapcsolatban a NAKA 2020 tavaszán végzett razziákat, amely során őrizetbe vették a HZDS egykori tisztségviselőjét, Ľubomír Kropilt, valamint két jogászt, majd Marek Kodadát, a mezőgazdasági minisztérium egykori tisztségviselőjét. Utóbbi elkezdett együttműködni a hatóságokkal. Épp Kodada volt az, aki azt állította, hogy a kisebb volumenű ügyben a vállalkozónő, A.P. közvetítői szerepet töltött be. A rendőrségnek beismerte, hogy valóban átvette a pénzt a nőtől. A kenőpénz összege viszont különbözik a két vallomásban: a vállalkozónő szerint Kodada előbb 100 ezret kért, de az összeg túl magas volt, ezért 50 ezret adtak neki. Kodada viszont azt állítja, hogy 100 ezer eurót vett át.

A pénzen aztán a rendszerben résztvevőkkel osztozkodott. Állítása szerint Kvietniknek 80 ezret adott, 10 ezret pedig a PPA akkori vezetőjének, Juraj Kožuchnak. Mindketten tagadják az ellenük felhozott vádakat.

A tárgyalás első napján az ügyész bejelentette, hogy beterjesztett egy újabb bizonyítékot, a 2019 májusi és júliusi hangfelvételeket tartalmazó merevlemezt, amit átadott a bíróságnak is. "A merevlemez a vádirat 94. pontjában szereplő cselekményre vonatkozik, a vádlott Kvietikre és Kožuchra" - mondta Rastislav Hruška ügyész.

A hangfelvételen nem említik közvetlenül Kvietnik vagy Kožuch nevét, A.P. csupán olyan személyről beszél, akit„közös ismerősként” nevez. A rendőrségnek később elmondta, hogy Kodadára gondolt. A kenőpénzből profitáló többi személyről állítólag nem volt tudomása.

A bizonyítékot a háromtagú bírósági szenátus értékeli ki, a tervek szerint az ügy tárgyalása már kedden folytatódik. Az ügyész előbb ismerteti a vádiratot, amely 95 esetet tartalmaz, és csak ezt követően kerül sor a bizonyításra.


(Aktuality)