Kenyér 10 euróért, egy átlagos ebéd 25-ért? Ha így megy tovább, hamarosan valóság lehet

2022. szeptember 26. - 12:59 | Belföld

Ha a növekvő energiaárak teljes mértékben megjelennének a termékek és szolgáltatások árában, akár 10 euróba is kerülhetne egy kenyér, 25 euróba egy átlagos ebéd, és 300 eurót kellene fizetnünk a hotelben egy éjszakáért.

Kenyér 10 euróért, egy átlagos ebéd 25-ért? Ha így megy tovább, hamarosan valóság lehet
Fotó: TASR - illusztráció

Ezt azonban nem szeretnék és elmondásuk szerint nem is tehetik meg a vállalkozók, éppen ezért sokan aggódnak a jövő miatt – mutatott rá a tvnoviny.sk.

A televízió által megszólított nyitrai étteremtulajdonos két vendéglátóipari helyet működtet, eddig havi 700-900 eurót fizetett az áramért, de ez az összeg hamarosan 8000 euró fölé is ugorhat. Alternatív megoldásokon gondolkoztak, napelemeket is szereltettek volna, de a kiadásaik valószínűleg így sem csökkennének jelentősen, ezért egyelőre úgy néz ki, hogy nincs értelme folytatniuk a vállalkozást.

Jelenleg minden bevételüket az energiára fordítják, az ebéd árát ugyanis nem emelhetik drasztikusan, hiszen akkor elveszítenék a vendégeiket.

Hasonlóan vélekedik egy zsolnai hoteltulajdonos is, aki maga sem hitt a szemének, amikor meglátta a júliusi, 52 ezer eurós villanyszámlát. Éppen ezért igyekeztek spórolni az árammal, augusztusban már korlátozták a klímaberendezés használatát, ez azonban nem volt a vendégek ínyére.

Most ők is arra várnak, hogy lép a kormány, ellenkező esetben ugyanis kénytelenek lesznek bezárni a hotelt a téli időszakban.

Súlyos problémákkal küzdenek a pékségek is, amelyek korábban még nem tapasztaltak hasonló helyzetet. A vágbesztercei pékség vezetője szerint 500 százalékkal emelkedett a villanyszámlájuk, a gáz esetében pedig ez az arány 350 százalékos.

Az energiaárakon kívül ráadásul megugrott a különféle nyersanyagok, mint a só, cukor, vaj, margarin és az olaj ára is, ami miatt még nehezebb helyzetbe kerülnek a pékségek. Ezeket a kiadásokat pedig kénytelenek bizonyos mértékben beépíteni a termékek árába.


(tvnoviny.sk)