Kényszerleszállást hajtott végre az orosz Szojuz MSZ-10 űrhajó

Jól van a kényszerleszállással földet ért orosz Szojuz MSZ-10 űrhajó legénysége és nincs szüksége azonnali orvosi segítségre - jelentette a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

Kényszerleszállást hajtott végre az orosz Szojuz MSZ-10 űrhajó
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Az űrhajó visszatérő kabinja - fedélzetén egy orosz és egy amerikai űrhajóssal - a hordozórakéta meghibásodása miatt hajtott végre kényszerleszállást csütörtökön, röviddel a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről történt felbocsátás után.

A RIA Novosztyi úgy értesült, hogy Oroszország a Szojuzzal történt baleset nyomán úgy döntött, felfüggeszti minden embert szállító űrhajó tervezett indítását.

Katonai deszantosok érkeztek arra a helyszínre. A hadsereg deszantosai egy An-26-os típusú katonai repülőgépről ereszkedtek le ejtőernyővel.

A Bajkonurból felbocsátott űrhajó visszatérő kapszulája a kazahsztáni Dzsezkazgan várostól 25 kilométerre landolt, benne a két űrhajóssal, az amerikai Nick Hague-gel, valamint az orosz Alekszej Ovicskinnel.

A keresésükre indult négy hivatásos mentőhelikopternek másfél órás utat kell megtennie, hogy az űrhajó személyzetéhez eljusson.

(MTI)