Kép-zene-boldogság - az ógyallai Speciális Alapiskola tanulói projektnapot tartottak

2023. január 30. - 11:14 | Régió

A művészet megismerése nagyon fontos szerepet játszik a gyerekek oktatásában. A szép, a jó, a harmónia keresése ott bujkál minden tantárgyban. A zenei nevelés során a ritmusok, dallamok, melódiák szépsége varázsolja el a gyerekeket, rajzórán a festés, rajzolás számos technikája köti le mindenki figyelmét, tornaórán pedig a mozgások sokszínűsége szippantja magába a boldogságtól kacagókat.

Kép-zene-boldogság - az ógyallai Speciális Alapiskola tanulói projektnapot tartottak
További képekért katints!

Már hagyományosnak mondható, hogy az ógyallai Speciális Alapiskolában havonta egyszer projektnapot tartanak, ami a Szitakötő oktatási program aktuális kiadványához és a Boldogságóra havi feladatához kapcsolódik. A januári hónapban a fájdalomcsillapító zene, művészeti korok és a célok elérése volt a téma.

A nap kezdete a szervezési feladatoké volt, amikor is a gyerekek elrendezték a tantermet, melyben a nap folyamán dolgoztak. Szétosztásra kerültek a segédeszközök, a technikai hátér is működő képes állapotba került. Egy alapos szellőztetés után kezdetét vette a foglalkozás. Bemelegítőként egy pár perces meditációs gyakorlatot végeztek a jelenlevők, majd a nap témájai kerültek ismertetésre. Az alapot egy rövid videó megtekintése adta, mely a művészet fejlődéséről szólt az őskortól napjainkig, s a Művészettörténet néhány percbe címet viselte.

Az ismertető után a Szitakötő 60. számában Rembrandt képeivel foglalkozó írást vitatták meg. A festő alkotásait tanulmányozták, majd innen indulva a mai kor művészetéig jutottak el, ez a tevékenységek során kapott majd szerepet. A festészet után a zene vette át a szerepet, annak is a gyógyító képessége. Mindenki elmondta, milyen zenét hallgat ha bánata, fájdalma van. Közösen elolvasták a gyerekek Hollós Máté: Fájdalomcsillapító zene című írását, majd az ebben megemlített zeneművek közül meghallgattuk Csajkovszkij b-moll zongoraversenyének egyik tételét, melynek egy szép feldolgozását képekkel együtt a neten leltük meg.

A Boldogságóra témája januárban a célok kitűzése és elérése volt, s a foglakozás ezen szakaszán beszélgetésre került sor, mikor is minden jelenlevő gyerek és pedagógus elmondta rövid vagy hosszútávú céljait. Megvitatták egymással, mi kell a célok eléréséhez, mi az a munka, feladat, amit el kell végezni a sikerhez tartó úton.

A jól megalapozott bevezetés után már a tevékenységeké volt a főszerep. Az előzetes tervek alapján a gyerekek két figurát keltettek életre, adtak a körvonalaknak arcot, ruhát, vágyat, célokat. A lányok egy boldog lányt, a fiúk egy vidám fiút alkottak. Kisebb vagy nagyobb darabokból, különböző technikákkal kelt életra a nap végére a két alak. Az arc és fej megalkotása színezős-nyírós-ragasztós rész volt. A ruházat nyírva, hajtogatva, ragasztva került a testre. A fájdalomcsillapító zene a hangjegyekbe íródott bele, míg a kitűzött célok a szivárvány felhőire vésődött fel. A sok apró darabból két szép poszter született meg. Mivel a tevékenységek során számos hulladék keletkezett a takarítás sem maradhatott el. A gyerekek egy része már magától fogta a seprűt, lapátot és gondoskodott a tiszta környezetről, míg mások szellőztettek, letörölték a padokat. Ezután a záró szakasz következett: összefoglaltuk a nap eseményeit, megbeszéltük a tapasztalatokat, elkészítettük a fotókat, miközben halk relaxációs zene szólt. A kiértékelés után mindenki eltáncolta, elénekelte a Boldogságóra e havi dalát.

A sikeres és tanulságos nap végén mindenki jó hangulatban, elégedetten indult haza.


(BS)