KÉPGALÉRIA: Ilyen az, amikor az alkotók a művészetbe menekülnek

2022. október 25. - 10:37 | Kultúra

Megnyílt a Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesületének (MAMSZE) csoportos, egyben évadzáró kiállítása „Lockdown – Menekülés a művészetbe” címmel a komáromi Limes Galériában.

KÉPGALÉRIA: Ilyen az, amikor az alkotók a művészetbe menekülnek
Fotók: Cséfalvay Á. András (További fotókért kattints a képre!)

A csoportos, válogatott tárlaton a koronavírus-járvány időszaka alatt létrejött műveket mutatják be, melyek tükrözik az alkotási folyamatokban, technikában bekövetkezett vagy épp be nem következett változásokat. Bizonyos megközelítések felerősödtek a kortárs művészetben, némelyek változatlanul haladtak tovább útjukon.

A tárlatot A. Bak Péter kurátor mutatta be, valamint beszédet mondott Kovács Csonga Anikó, a MAMSzE elnöke és Balla Rita, a galéria vezetője.

„A világjárványnak köszönhetően sokáig mellőznünk kellett a szalon jellegű csoportos kiállításokat. Éppen ezért tartottuk annál is inkább fontosnak, hogy a közös szakmai munkát egy átfogó eseménnyel indítsuk újra a meglévő tagok számára. Örömömre szolgál, hogy első ízben nyithatom meg az egyesület szalonkiállítását mint a galéria vezetője“ – fogalmazott Balla Rita.

A szakmai zsűri a 30 alkotó beküldött munkáiból 48 db alkotást választott be a kiállításra, ezek között sorozatok is vannak. „A kollektív kiállításon a pandémia időszaka alatt létrejött művek kerülnek bemutatásra. A kiállításon látható művek témáit, formavilágát nem a pillanatnyi divatok irányították, hanem a belső tartalmi indulatok. A Zebegényben élt Szőnyi István festőművész, főiskolai tanár szavai jutnak eszembe, miszerint: »Nem az a fontos, hogy ki, mikor, mekkora méretben, mennyi idő alatt csinálta, hanem csakis az alkotó személyétől elszakadt műtárgy belső értéke.« – fogalmazott A. Bak Péter, a kiállítás kurátora.

Kiállító művészek: A. Bak Péter, Bugyács Sándor, Csótó László, Czafrangó Sylvia, Éliás Ádám, Fecsó Szilárd, Ferdics Béla, Füzik Szilvia, Gáspár Péter, Godány Sándor, Hajnovics Márta, Király Zsuzsa, Kovács Csonga Anikó, Kopócs Tibor, M.Kiss Márta, Mag Gyula, Méry Beáta, Mikóczy Dénes, Nagy Judit, Petrla Ferenc Señor, Pomothy László, Simon Anikó, Szilva József, Szőke Csémy Éva, Pukkai Judit, Schniererová Miriama, Takács János, Tomovics Marianna, Vámos János, Végh Éva.

Kiállító építészek: Csémy Krisztián, Csémy Olivér, Litomericzky Nándor, Löw Attila, Szabó Krisztián.

Kurátor: A. Bak Péter festőművész, művészeti író.

Az évadzáró kiállítás november 11-ig megtekinthető a komáromi Limes Galériában.


(parameter)