Ismét akcióban a Kétnyelvű Délszlovákiáért!

2012. január 15. - 08:48

Ismét akcióba lendültek a Kétnyelvű Délszlovákiáért Mozgalom névtelen aktivistái. A helyszín ezúttal Felső-Gömör, a Felső Csermosnya völgye három faluja volt: Dernő, Kiskovácsvágása és Lucska.
Bár ezeknél a településeknél a falu egyes részein ott voltak a magyar nyelvű megnevezések, más részeken viszont hiányoztak. Az utak, melyek mentén a hiányra figyelmeztető háromnyelvű (szlovák, magyar, angol) táblák megjelentek, Kassa Megye útkarbantartó vállalata hatáskörébe tartoznak.


Ennek alelnöke Szöllös János, az MKP politikusa a Pátria Rádiónak nemrégiben azt nyilatkozta, hogy „2012 végéig van terminus, hogy át kell értékelni a lehetőségetek, és ott, ahol teljesítve vannak a követelmények, ottan ennek eleget tenni. (...) Természetesen, ahogy említettem, nem teljesen a megyének a kompetenciájába tartozik ez a dolog, így az állami szektornak kell lépnie és az állam az a szerv akinek jogában áll kontrollálnia ennek a teljesítését ennek a  törvénynek és ugyanúgy szankcionálni vagyis hogy büntetni, ha valaki nem tartsa be ennek a törvénynek a lényegét.”A szombaton megjelent táblákon a következő felirat áll:
„Ezen a településen a törvény értelmében kötelező feltüntetni a helység nevét a nemzeti kisebbség nyelvén is. A tábla hiánya törvénysértés.”Kassa Megyében és ezen belül is a rozsnyói járásban van a legtöbb hiányzó magyar nyelvű településmegnevezés a II. és III. rendű utak mentén.  
  - vasik jános -