Képre csal és képpel térít lokális léptékre a szerdahelyi NFG

11 festő és grafikus mutatja be alkotásait szerdán kora este a dunaszerdahelyi alternatív klubban.

Képre csal és képpel térít lokális léptékre a szerdahelyi NFG
Az esemény plakátja (Forrás: Facebook)

Az elmúlt hónapokban friss, üde és kívánatos köntösbe bújtatott underground kultúrbarlang filmvetítésektől kiállításokon és lemezbörzéken át koncertekig és partykig terjedően különféle rendezvényekre invitálja a nagyérdeműt.

Ezúttal éppenséggel képházként üzemel majd, melynek zsenge falait csallóközi alkotói vénákból csordogáló ötletpatakok sminkelik vonzóra.

Helyi és környékbeli képeltérítők, művészmadarak vászonra álmodott képzeletfoszlányai, halvány és harsány absztrakciói palántázzák majd a gondolatokat a látogatók elméibe.

Fent: Kiss Márta (balról) és Sebök Balázs (j); lent: Tarcsi Ádám (b) és Bokor Tamás (j)

Eseményük falán be is mutattak néhány alkotót, köztük a komáromi származású, de Pozsony és Prága között ingázó Sebök Balázst, aki jelenleg a cseh metropolisz képzőművészeti akadémiájának elsőéves tanonca. „Művészete megfertőzetlenül őszinte és expresszív, egy csipetnyi szürrealizmussal keverve” – szögezik le.

Ugyancsak megtekinthetők a szőgyéni Vámos János képzeletének szeletei, aki jelenleg a Szlovák Műszaki Egyetem Dizájn Intézete mesterképzésén elsőéves, aki műveiben különféle technikák vegyítésével kísérletezik. „A karakterek nagyrészt teljesen meztelenek, nem sorolom őket semmiféle társadalmi rétegbe vagy csoportba. Nem szeretném, ha a szemlélő valamiféle sztereotípia áldozatává tenné őket az öltözetük alapján” – vallja.

A kiállításon szerepelnek Kiss Márta festményei is, akinek kukorékoló csallóközi kakasa országos második lett a VUB Alapítvány művészeket támogató kezdeményezésén.

A látogatók megismerkedhetnek a somorjai Bokor Tamás műveivel, aki az ismertető szerint absztrakt expresszionista műveiben, automata, figuratív vonásokkal dolgozik.

Kovács-Csonga Anikó és Szűcs Gábor

Mindemellett láthatóak lesznek a Magyar Képzőművészeti Egyetemen negyedéves Tarcsi Ádám alkotásai, a dunaszerdahelyi Kovács-Csonga Anikó darabjai, akinek munkásságát kísérleti grafikák, konceptuális grafikai installációk és objektumok alkotják, Szűcs Gábor művei, aki absztrakt festészettel, animációval és digitális grafikával foglalkozik, a hodosi Kovács Norbert elvont elmeszüleményei, a dunaszerdahelyi Helen Tóth mélyreható, beszédes és attraktív festményei, végezetül megismerkedhetünk Miriama Schniererová és Németh Gergely művészetével is.

A fiatal művészek által az ismert és érzékelt, helyenként torz univerzum elé állított tükör éles szilánkjai szerdán 18 órától tekinthetők meg a városi művelődési központ hátsó részében található NFG klubban.

(SzT)