Képtelen a rendőrség kihallgatni az Afrikában bujdosó extitkosszolgát, majdnem leállították Szlovákia egyik legnagyobb botrányának felgöngyölítését

2021. június 7. - 11:02 | Belföld

A bizonyítékok hiányáról szóló tavalyi nyilatkozatok után a rendőrség le akarta állítani a nyomozást a néhai államfő fia, ifjabb Michal Kováč 1995-ben történt elrablása koronatanújának, Oskar Fegyveresnek a tervezett meggyilkolásának ügyében. Ettől még tovább folytatódik az eljárás.

Képtelen a rendőrség kihallgatni az Afrikában bujdosó extitkosszolgát, majdnem leállították Szlovákia egyik legnagyobb botrányának felgöngyölítését

A nyomozók három évvel ezelőtt indítottak nyomozást, miután 2017 decemberében a Sme lapban megjelent egy interjú a SIS korábbi tagjával, Ľuboš Kosíkkal. Kosík az afrikai Mali egyik börtönében ült, amikor megeredt a nyelve és beszélni kezdett arról, hogy a szlovák titkosszolgálat hogyan tervezte meggyilkolni azt a Fegyverest, aki akkoriban Svájcba menekült.

2017 óta a szlovák hatóságok nem tudták Kosíkot Szlovákiába szállítani, vagy legalább videókonferencia keretében kihallani, ahogy azt egy másik ügyben pár hónappal ezelőtt tették az Egyesült Arab Emirátusokban tartózkodó Michal Suchoba üzletember esetében.

A rendőrség nem kívánta közölni, miért akarták beszüntetni a nyomozást. Csak azt jelezte, hogy az ügyészség elutasította ezt a döntést, és így tovább folytatódik az eljárás.

A 2017-es interjúban Kosík azt állította, hogy a SIS készült az emberrablás tanúja, Fegyveres likvidálására, mert a szerv tudomására jutott, hogy Michal Kováč akkori elnöknek beszámolt az elrablás menetéről. Fegyveres Svájcban bujkált, miután vallomást tett az emberrablásról.

Fegyveres ügyével a SIS igazgatóhelyettese, az azóta már elhunyt Jaroslav Svěchota bízta meg Michal Hrbáčeket. "Hrbáček jelezte, hogy Svěchotától kapott egy utasítást, miszerint Svájcba kell utaznia, ahol Fegyveres bujkál, és likvidálnia kell őt.

El akarták rabolni és le akarták dobni egy szikláról a Mont Blanc csúcstól nem messze"

- nyilatkozta korábban Kosík. Elmondása szerint a smeres exbelügyminiszter, Robert Kaliňák felesége, Zuzana is részt vett az előkészületekben.

Kosík szerint az akciót végül maga Hrbáček hiúsította meg, mert ő Svájcban egy nővel érkezett, aki az egészet elárulta a rendőrségnek.

Kosík jelenleg még mindig a nyugat-afrikai Maliban tartózkodik, ahol két év után 2018 novemberében szabadult a börtönből. Többször jelezte a szlovák hatóságoknak, hogy hajlandó vallomást tenni, de nem kíván hazatérni, mert állítása szerint félti az életét. Kosíkot korábban 14 évre ítélték váltók hamisításáért.

(Sme)