"Képtelenség, hogy én éjjel az erdőbe menjek megölni valakit, hiszen ott vadászles, vadkamera, minden lehet!"

2021. május 18. - 00:01 | Régió

Megtörte a hallgatást, és közel 10 hónappal a vádemelést követően vallomást tett az alsóhatári maffiaper május 17-i tárgyalásán a harmadrendű vádlott, Alföldi László.

"Képtelenség, hogy én éjjel az erdőbe menjek megölni valakit, hiszen ott vadászles, vadkamera, minden lehet!"
Alföldi László a bazini Specializált Büntetőbíróság tárgyalótermében 2021. május 17-én (Fotó: Paraméter)

A Specializált Büntetőbíróságon tavaly július végétől folyik eljárás öt gyilkosság, egy megrendelt, de végre nem hajtott merénylet, gazdasági csalás, maffiatagság és drogbirtoklás ügyében összesen négy vádlott ellen.

Az első- és másodrendű vádlottakat, Dora Ferenc alsóhatári polgármestert és fiát, ifj. Dora Ferencet már a tárgyalássorozat elején kihallgatták.

A per harmadrendű vádlottja, Alföldi László, akit három gyilkosság elkövetésével és drogbirtoklással vádolnak, eddig élt a hallgatás jogával. A büntetőper május 17-i tárgyalási napján azonban úgy döntött, megpróbál magyarázatot adni a rovására írt vádakra.


Összes kapcsolódó cikkünk:

ALSÓHATÁRI MAFFIAPER

DUNASZERDAHELYI MAFFIA


“Nem tudom, miért vádolnak ezzel”

- mondta Alföldi a Nagy Péter ellen 2012-ben elkövetett gyilkosságról. Az áldozatot a vádirat szerint a másodrendű vádlott, ifj. Dora Ferenc “használta” gazdasági bűncselekmények elkövetéséhez, majd Alföldit, valamint a Sátor-féle dunaszerdahelyi maffia kivégzőosztagának egykori oszlopos tagját, a 21 éves szabadságvesztését töltő Bugár Györgyöt bízta meg a fiatal férfi meggyilkolásával.

Alföldi László - ifj. Dora Ferenc egykori sofőrje - úgy ismerte Nagy Pétert, mint ifj. Dora Ferenc üzleti partnerét. A balonyi származású férfinek elmondása szerint alkalomadtán sofőrként is dolgozott, többször vitte őt Magyarországra, ahol Alföldi állítása szerint Nagy drogériai cikkeket vásárolt bizonyos forgalmazóktól.

“Képtelenség, ami a vádiratban van, hogy én éjjel az erdőbe menjek megölni valakit, hiszen ott vadászles, vadkamera, minden lehet”

- jelentette ki a vádlott a Nagy Péter ellen, a Dunaszerdahelyhez közeli Búslakon elkövetett 2012 februári gyilkosságról. Alföldi úgy gondolja, hogy a hatóságokkal együttműködő Bugár György vallomásainak áldozata lett.

“Bugár műve ez, ő követte el ezt az egészet, és úgy akarja megúszni az életfogytiglant, hogy engem is belekever”

- mondta Alföldi. A vádlott és Bugár egyébként korábban ismerték egymást - szintén ifj. Dora Ferencen keresztül -, de Alföldi leszögezte, hogy egy idő után kerülni kezdte Bugárt. Ennek oka az volt, hogy utóbbi egyszer részletesen beszámolt neki arról, hogyan gyilkolt meg egy házaspárt a Sátor-féle csoport.

“Undorító ember”

- ismertette a vádlott, mit gondolt ezután Bugárról, aki állítólag a börtönből korábban azt üzente Alföldinek, hogy küldjön neki pénzt, mert ha nem küld, majd meglátja, mi lesz… A vádlott ezzel kapcsolatban azt mondta, nem tudta hova tenni Bugár kérését.

Alföldiről kiderült, hogy balkezes, és fontosnak tartotta elmondani, hogy 2004-ben súlyos autóbalesetet szenvedett, aminek következtében bal keze 40 százalékos maradandó károsodást szenvedett.

Ezt vélhetően azért hozta fel, mert Bugár György vallomása szerint Alföldi úgy gyilkolta meg Nagy Pétert, hogy egyik kezével átkarolta a férfi vállát, majd a másik kezében tartott fegyverrel fejbe lőtte Nagyot. Mivel a szakértők az áldozat bal halántékában találtak golyó által ejtett bemeneti sérülést, a védelem később azzal érvelhet, hogy Alföldi bal kézzel nem tudta volna elsütni a fegyverét. Erről egyelőre egyáltalán nem esett szó, de ha később felmerülne, Alföldinek várhatóan arra is választ kell majd adnia, hogy amikor 2008-ban megkapta fegyvertartási engedélyét, milyen kézzel “tette le” az ehhez szükséges lövészvizsgát.

Kupiba vitte, azóta nem látta

A cseh Martin Žalmáneket a vádirat szerint ifj. Dora Ferenc szintén gazdasági bűncselekmények elkövetéséhez használta, és a cseh férfi 2012-ben lett gyilkosság áldozata - Bugár korábbi tanúvallomása szerint ezt a sértettet is Alföldi ölte meg. Állítólag először Dora Ferenc alsóhatári polgármester telkén ásták el a férfi holttestét, majd a tetemet később áthelyezték, emiatt pedig - Nagy Péterrel ellentétben - Žalmánek földi maradványait azóta sem sikerült megtalálni.

Alföldi azt állítja, hogy ifj. Dora Ferenc kérésére egy vízkeleti panzióba szállította a cseh üzletfelet, ahol együtt megvacsoráztak.

“Látta útközben a plakátot, úgyhogy megkért, vigyem el őt bordélyházba”

- idézte fel az estét Alföldi, aki miután elvitte a cseh férfit az ominózus szenci bárba, többet nem is látta őt. A vádlott úgy emlékszik, pár nappal később elvitte Vízkeletről a cseh férfi Audiját, hogy azt - ifj. Dora utasítására - biztonságba helyezze. Emlékszik, kérdezte is főnökétől, hol van Žalmánek, de a bíróságon azt már nem tudta felidézni, ifj. Dora mit válaszolt erre.

Alföldi azt mondja, az autót egy barátja kérte el, ő pedig kölcsönadta neki, amíg ifj. Dora vissza nem kéri. Így került a kocsi egy érsekújvári járásbeli férfihez, akit egy nap - kocsikázás közben - csehek tartóztattak fel.

Mint kiderült, az Audi egy autókölcsönzőből származott, és GPS-jeladó volt benne, aminek segítségével jogos tulajdonosai bemérték a járgányt, és visszaszerezték azt. Fel is jelentették az autót bitorló férfit, aki akkoriban azt mondta a rendőröknek, hogy valami ismeretlenektől vette a kocsit, akikkel szerződést nem írt, csak megállapodott velük abban, hogy az autót majd valamikor átiratják a nevére. Vagyis furcsamód máshogy magyarázta a helyzetet, mint most Alföldi a bíróságon.

A harmadik, aki szintén eltűnt

“Egyszer találkoztam vele az újvári Tesco parkolójában, és panaszkodott, hogy nincs munkája. Kérdezte is, nem tudok-e neki segíteni, én pedig megkérdeztem ifj. Dorát, és úgy alakult a helyzet, hogy később belefogtak valami üzletelésbe egy pékséggel”

- ezt Alföldi már arról a Madarász Krisztiánról mondta, akinek 2012 végén veszett nyoma. A vádirat szerint az andódi (Érsekújvári járás) férfi ugyanúgy, mint a fent említett másik két sértett, szintén ifj. Dora fehér lova volt, és meggyilkolásával Alföldit vádolják.

Mivel Madarász holttestének eltüntetéséhez megint csak Bugár György asszisztált, Alföldi főként az ő korábbi vallomását próbálta kétségbe vonni. Elmondása szerint képtelenségek sorozata, amit a tanú állít, mert:

  • ha valóban lelőtte volna Alsóhatáron (a polgármester telkén) Madarászt, akkor a helyiek biztosan rendőrt hívtak volna a dördülés miatt,

  • ha aznap este Bugár valóban az utcán várakozott volna autójával, akkor a lakosok biztosan megkérdezték volna tőle, mit keres ott,

  • Madarász nem volt roma, pedig Bugár roma áldozatra emlékszik.

“Bugár azt mondta, én öltem meg, én vetkőztettem le, én ástam el. Akkor mi szükségem lett volna az ő segítségére?”

- tette fel a nyomatékosításnak szánt kérdést Alföldi. A vádlott hozzátette: akkoriban kölcsönadta pár napra autóját Madarásznak, és nemcsak az andódi férfi tűnt el, hanem az ő autója is - aminek lízingjét tovább kellett törlesztenie, így őt is kár érte.

A drogot bevallotta

Bár a gyilkosságokat tagadta, Alföldi László egy vádpontban mégis elismerte bűnösségét. Amikor 2019 februárjában a rendőrök elfogták, metamfetamint találtak otthonában.

“Sok munkám volt akkoriban, nem bírtam, és azért szedtem, hogy bírjam”

- vallott Alföldi, hangsúlyozva, hogy soha nem árult drogot, és a nála talált 3-13 adagnak megfelelő port saját használatra tartotta.

(db)