A képviselők csak a megvétózott javaslatról tárgyalnak

2020. január 21. - 14:41 | Belföld

A parlament 57. ülésén csak a birtokrendezésről szóló törvénymódosítást fogják megvitatni, amelyet Zuzana Čaputová államfő korábban megvétózott.

A képviselők kedden elfogadták az SNS, a Smer-SD és a Híd frakciója által előterjesztett ügyrendi javaslatot, melynek értelmében ejtik az összes többi programpontot.

A birtokrendezésről szóló törvénymódosítást a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium terjesztette a parlament elé. Az elnök asszony azért vétózta meg a javaslatot, mert kétségei vannak a tulajdonjog védelmét illetően.

A tervezett program részét képezte volna több tíz korábban elnapolt ellenzéki javaslat is, valamint a koalíciós Híd javaslata a jelnyelv kodifikálásáról.

A képviselők nem fognak szavazni a befektetési arany hazaszállításáról szóló javaslatról, illetve arról a kormányhatározatról sem, amely Dana Meagert javasolja kinevezni a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) új igazgatóhelyettesének.

A plénum elvetette Ján Budaj (OĽaNO) azon javaslatát is, hogy idézzék a parlament elé Jaromír Čižnár főügyészt. Čižnárnak a Főügyészség helyzetéről kellett volna beszámolnia a képviselőknek Dobroslav Trnka volt főügyész őrizetbe vételével és elengedésével összefüggésben.


(TASR)