A képviselők nem támogatták Valášek az élettársi kapcsolatok jogi meghatározására tett törvényjavaslatát

2021. október 6. - 18:17 | Belföld

Az élettársi kapcsolatokat nem határozzák meg törvényileg. A parlament szerdán elutasította a független képviselő, Tomáš Valášek javaslatát, aki úgy akarta meghatározni az ilyen partnerségeket, hogy azok minden pár számára elérhetők legyenek, nemtől függetlenül.

A képviselők nem támogatták Valášek az élettársi kapcsolatok jogi meghatározására tett törvényjavaslatát
Tomáš Valášek (TASR)

A jelenlévő 113 képviselő közül csak hét támogatta a javaslatot, 67 volt ellene, 37 tartózkodott. A támogatók között volt Tomáš Šudík (OĽaNO), Peter Osuský, Jana Bittó Cigániková (mindketten SaS) koalíciós képviselők, valamint Juraj Šeliga, Miroslav Kollár és a javaslat szerzője.

„A javasolt jogszabály célja, hogy minden szlovákiai párnak, akik nem akarnak vagy nem tudnak házasságot kötni, lehetőséget adjon kapcsolatuk jogi elismerésére, és ezáltal javítsa gyermekeik életét, jogi és társadalmi helyzetét“

– mondta Valášek a benyújtott javaslat indokolásában.

Azzal érvelt, hogy sok azonos nemű pár, de azok is, akik nem akarnak házasságot kötni, ugyanazokat a felelősségeket viselik, mint a házaspárok, de az állam jogi elismerése nélkül nem kapnak olyan védelmet családjaik számára, mint akik össze vannak házasodva.

TASR