Kerek évfordulót ünnepel a gyönyörű hangú énekesnő - Enya 60 éves

2021. május 17. - 08:56 | Kultúra

Május 17-én lesz hatvanéves Enya négyszeres Grammy-díjas ír énekesnő, dalszerző, billentyűs, az egyik legsikeresebb ír előadóművész.

Kerek évfordulót ünnepel a gyönyörű hangú énekesnő - Enya 60 éves
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

1961-ben egy kilencgyermekes családba ötödikként született az írországi Gweedore-ban Eithne Pádraigín Ní Bhraonáin néven (angolosan: Enya Patricia Brennan). Anyanyelve az ír gael, az Enya művésznév az Eithne név kiejtés szerinti leírása. Már nagyszülei és szülei is zenészek voltak, apja egy ír folkbanda vezetője, anyja egy tánczenekar tagja volt és zenét tanított. Enya kislányként pantomimes színdarabokban játszott a helyi színházban és anyja templomi kórusában énekelt. Négy évesen kezdett zongorázni tanulni, tizenegy éves korától egy milfordi szigorú bentlakásos leányiskolában apácák nevelték. Itt klasszikus zenét, latint és akvarell festészetet tanult. Tizenhét évesen főiskolára ment, ahol egy évig komolyzenét tanult, mert zongoratanári ambíciói voltak.

Zenei pályafutása 1980-ban indult, amikor Nicky Ryan producer meghívására csatlakozott a kelta hagyományokat is őrző Clannad nevű családi folkegyütteshez, ahol a testvérei és nagybátyjai mellett vokálozott és billentyűs hangszereken játszott. A zenekarral Európa-szerte turnézott és részt vett két album elkészítésében. 1982-ben, amikor Nicky Ryan elhagyta a csapatot, Enya követte, hogy elkezdje szólókarrierjét. Nicky Ryan az állandó producere lett, Nicky felesége, Roma Ryan, az elismert ír költőnő pedig szövegeivel vállalt kulcsszerepet Enya stílusának kialakításában.

Enyát előbb fedezte fel a film és a televízió, mint a zenepiac. 1984-ben ő írt zenét a Francia Rómeó (The Frog Prince) című romantikus vígjátékhoz, amelynek stáblistáján tüntették fel először Enyaként. 1986-ban A kelták (The Celts) című BBC televíziós dokumentumfilm sorozathoz készített zenét, amelyet a következő évben az Enya címmel megjelent debütáló szólóalbumán önállóan is kiadtak. Világhírnevet 1988-ban a Watermark című albumával szerzett, amelyről az Orinoco Flow világsláger lett, és listavezető volt Nagy-Britanniában, a lemezt pedig nyolc millió példányban adták el.

Három évi hallgatás után, gondos előkészítés és elmélyült munka eredményeként jelent meg 1991-ben a Shepherd Moons című lemeze. Ez is óriási siker lett, rögtön az angol listák élén debütált és az Egyesült Államokban 191 hétig szerepelt a toplistán. Az albumból tízmilliónál több fogyott és 1993-ban megkapta érte első Grammy-díját a legjobb New Age-album kategóriában. 1992-ben újra kiadták az Enya-t digitálisan felújítva, The Celts címmel. 1995-ben jelent meg negyedik albuma, a The Memory of Trees, amelyért ismét Grammy-díjat kapott. 1997-ben adták ki első válogatásalbumát Paint the Sky with Stars címen. Ugyanebben az évben James Cameron filmrendező felkérte, hogy írjon zenét készülő filmjéhez, a Titanichoz, de Enya visszautasította. Szintén Grammyt ért a 2000-es A Day Without Rain című korongja, amely a következő év során Enyát a legtöbb lemezt eladó előadóvá tette. Az album Only Time című dalát a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után gyakran játszották aláfestő zeneként a támadásokról szóló híradások alatt. Negyedik Grammy-díját a 2005-ben megjelent Amarantine című albumáért kapta.

Lemezeit nagyfokú kidolgozottság és tudatos felépítettség jellemzi, ezért új albumot viszonylag ritkán ad ki. 2008-ban jelent meg hetedik stúdiólemeze, az And Winter Came, amely karácsonyi albumnak készült, de a munkálatok előrehaladtával végül az évszak szépségeit felvillantó, téli tájképet zenével illusztráló anyag lett. Stúdiólemeze utoljára 2015-ben jelent meg Dark Sky Island címmel, 2019-ben pedig egy karácsonyi válogatásalbummal jelentkezett, amely a Christmas Secret címet kapta.

Éteri zenéjére a lágy szintetizátor- és zongorahangzás mellett a szimfonikus hangszerelés jellemző, énekhangja megfoghatatlanul lágyan lebegő. Stílusára jellemzőek a szelíd, egyszerű dallamok, a békét, szelíd szenvedélyt, néhol derűt, néhol könnyedséget, néhol halk szomorúságot sugárzó dalok, amelyekben maga az élet, a természet a főszereplő. A dalaihoz készült klipeket csodálatos képi megformáltság, festőiség jellemzi, bennük ő maga is úgy jelenik meg, mint egy mesebeli alak. Zenéjét jobb híján New Age-nek nevezik, pedig valójában a kelta népzene, bizonyos klasszikus elemek és a kortárs minimalista muzsika igényes keveréke.

Enya dalait angol, gael, latin, spanyol, japán nyelven, valamint a Roma Ryan alkotta loxian nyelven, illetve a J. R. R. Tolkien által kitalált tünde nyelven énekli. 1991-ben szerezte a Lothlórien című instrumentális dalt, majd 2001-ben Peter Jackson filmrendező felkérésére az angol és quenya nyelvű May It Be-t és a sindarin nyelvű Aníront a Gyűrűk ura - A gyűrű szövetsége című filmhez. A May It Be-t 2002-ben Oscar-díjra jelölték legjobb eredeti dal kategóriában, amelyet az Oscar-gálán élőben is előadott.

Enya a világon az egyik legtöbb eladott lemezzel büszkélkedő művész. A négy Grammy-díj mellett hét World Music Awards birtokosa is, és 1995-ben a legjobb zeneszerzők közé választották. Emellett a nevét viseli egy kisbolygó, valamint az Orinoco vízrendszerében élő, 2017-ben felfedezett halfaj, a Leporinus enyae "egy gyönyörű kis hal" is.

(MTI)

Címkék: Enya