Kerekesszékkel is könnyen megközelíthető és használható játszóparkok építését tervezik

2021. június 1. - 15:08 | Régió

Szlovákiában 100 befogadó játszótér kialakítását támogatja a munka-, szociális- és családügyi minisztérium, több mint 5 millió euró összértékben.

Kerekesszékkel is könnyen megközelíthető és használható játszóparkok építését tervezik
Fotók: Lelkes Vince

Az országos programot kedden délelőtt nyilvános gyermeknapi sajtótájékoztatón mutatta be Boris Kollár, az SZK Nemzeti Tanácsának elnöke és Milan Krajniak (Sme rodina), az illetékes tárca vezetője a dunaszerdahelyi járásbeli Nagypakán.

A projekt legfőbb célja a sérüléssel élő gyerekek integrálása a társadalomba, azon belül az egészséges nebulókkal közös játszóparkok kialakítása. A kijelölt területek akadálymentesítettek, könnyen megközelíthetőek és eszközeik kerekesszékből is birtokba vehetőek. A speciális szabadtéri elemek fából készülnek, s ökológiai szempontból certifikáltak.

A minisztérium eddig 63 pályázatra bólintott rá, egyénként maximálisan 50 ezer euró költségvetéssel. Köztük van a csallóközi Nagypaka és Szap község dokumentuma is.

A szabadtéri találkozó záró részeként a két érintett település polgármestere, Ivan Seňan és Miklós Ferenc köszönetet mondtak a magas rangú vendégek látogatásáért, ill. az inkluzív játszóterek kiépítése érdekében indítványozott általános tervcsomagért.

Jelen volt Zuzana Stavrovská, a Szlovákiai Egészségkárosultak Hivatalának főfelügyelője és Sárközi Tibor, a nagypakai GRACE Egyesület elnöke is.

(lel)