A kerekítéssel együtt jött egy újabb változás, ami az üzleteket érinti

2022. július 7. - 14:13 | Belföld

Az elmúlt években megszokhattuk, hogy az üzleteknek bizonyos mértékű szlovákiai terméket is fel kellett tüntetniük a reklámújságaikban, amit rendszerint úgy oldottak meg, hogy kis ábrákkal illusztrálva néhány oldalra bezsúfolták őket, míg a többi termék a szépen illusztrált, szellős oldalakon kapott helyet. Júliustól viszont ennek vége – számolt be róla a DenníkE.

A kerekítéssel együtt jött egy újabb változás, ami az üzleteket érinti
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A reklámújságokat érintő törvénymódosítást május végén fogadták el a parlament képviselői, júliustól pedig már életbe is lépett. Ez alapján megszűnt a kötelezettség, miszerint a reklámújságokban feltüntetett termékek legalább felét szlovákiainak kell alkotnia.

Ezt a szabályt még a Fico-kormány vezette be 2019-ben a kormánykoalíciós SNS javaslatára. Az Európai Bizottság bírálta a határozatot és indítványozta annak eltörlését, ez viszont csak két évvel azután történt meg, hogy hivatalosan is beadták a panasztételt.

Az új törvény szerint az üzletek már maguk határozhatják meg, hogy milyen mértékben tüntetnek fel hazai terméket a reklámújságokban, ahogy azt is, hogy melyik terméket sorolják be, illetve mennyi felületet biztosítanak számukra. Ezt követően már csak azt kell feltüntetniük, hogy a reklámújságokban lévő termékek hány százaléka hazai. Hogy ezt az üzletek melyik oldalon teszik meg, az már csak rajtuk múlik, a meghatározott formát viszont követniük kell.


(DenníkE)