Kerékpárutakra és épületfelújításra pályázhatnak az önkormányzatok

2022. augusztus 23. - 15:47 | Belföld

Andrej Doležal (Sme rodina-jelölt) közlekedési és építésügyi miniszter felszólította az önkormányzatokat, hogy éljenek a lehetőséggel, és kerékpárutakra, valamint épület-felújításra nyújtsanak be pályázatokat az uniós helyreállítási terv keretében felhasználható forrásokra.

Kerékpárutakra és épületfelújításra pályázhatnak az önkormányzatok
Fotó: illusztráció

„Ezeket az eszközöket fel kell használni. Nem elkölteni, hanem hatékonyan felhasználni, 2026 feléig, tehát nincs sok idő” – jelentette ki kedden a témában rendezett kassai konferencián.

Hasonló konferencia lesz szerdán Besztercebányán és csütörtökön Pozsonyban. Kerékpárutak építésére összesen 105 millió euró, műemléképületek felújításra pedig 240 millió euró hívható le. A konferencián pályázati szakértők és az önkormányzatok képviselői vesznek részt.

„El akarjuk magyarázni, hogy lehet hatékonyan felhasználni a pénzeket, főleg a kerékpárutak esetében, mert be kell vallani, a múltban nem jártunk ebben élen, nem lehetett hatékonyságról beszélni” – jelentette ki Doležal. Szerinte az energiatakarékos épület-felújításra adott minimális 30 százalékos támogatás nagyon bőkezű, de gyorsnak kell lenni.

Dano Kollár, a Szlovákiai Kerékkoalíció polgári társulás tagja arról számolt be, hogy az országban továbbra sem megfelelő a kerékpárutak hálózata. „Pontosan az ilyen típusú rendezvények, az önkormányzatok megfelelő tájékoztatása az első lépés a fejlesztéshez. Bár maga a minisztérium nem épít bicikliutakat, maximális mértékben segítenie kell azokat az önkormányzatokat, amelyek ebbe belevágnak” – mondta Kollár. Emellett a konferencián a bőséges európai tapasztalatokról és a legjobb megoldásokról is tájékoztatják az önkormányzatokat.


(TASR)