Keresőkutya segíti a bozóttüzeket túlélő koalák felkutatását Ausztráliában

2020. május 4. - 12:50 | Tech

Eddig csaknem száz beteg és sérült koalát segített felkutatni egy speciális keresőkutya Ausztrália azon területein, amelyeken bozóttüzek pusztítottak az elmúlt hónapokban.

A Bear nevű négylábú tavaly nyár óta segíti a szakemberek munkáját a Sunshine Coast-i Egyetem keresőkutyákkal foglalkozó csapata, az International Fund for Animal Welfare (IFAW) nevű állatvédő szervezet és a helyi vadvédelmi csoportok közös kezdeményezésének keretében.

Az egyetem keresőkutyáit eredetileg a tudományos célú kutatások számára fontos állatok felkutatására használták, ám az ebek kulcsfontosságúnak bizonyultak a korábban bozóttüzek sújtotta területeken lévő sérült vadállatok megtalálásában.

Fotó: IFAW Australia

"A katasztrófa sújtotta vidék nehéz terep, ám Bear számára ez jó lehetőség, hogy a szabadban legyen, játsszon és azt csinálja, ami szeret"

- mondta a kutyával foglalkozó Romane Cristescu.

A mentőcsapat első lépésben egy drónra erősített hőkamerával térképezi fel, hogy mely területen vannak koalák, majd Beart küldik a terepre, hogy megmutassa, melyik fán rejtőznek az apró erszényesek. A vadvédelmi szakemberek ezután ellátják az állatokat, hogy biztosítsák a túlélésüket a vadonban.

(MTI)