„Keressük a megoldásokat, hogy további erőket tudjunk bevetni" – a kormány mindent megtesz, hogy a lakosságot ne érintse a menekültprobléma

2023. szeptember 4. - 14:57 | Belföld

Európai megoldásokat kell keresni az illegális migráció kezelésére, a kormány pedig mindent megtesz azért, hogy a lakosságot lehetőleg ne érintse túlságosan a probléma, ha lehet, a migránsáradat elkerülje a településeket, további kapacitásokat vonjanak be, és emberséges módon segítsék a bevándorlókat – mondta hétfőn Komáromban Ódor Lajos miniszterelnök, válaszul a politikai pártok felhívására, hogy fokozzák azokat az erőfeszítéseket, amelyekkel az ország déli járásaira nehezedő növekvő illegális migrációt kezelik.

„Keressük a megoldásokat, hogy további erőket tudjunk bevetni" – a kormány mindent megtesz, hogy a lakosságot ne érintse a menekültprobléma
Ódor Lajos (Fotó: Cséfalvay Á. András)

A kormányfő a Selye János Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium ünnepélyes tanévnyitójára érkezett Komáromba, a sajtónak azt mondta, sajnálja, hogy egyesek mások szerencsétlenségére építik a kampányukat.

Szlovákiában egész nyáron viszonylag nagy volt az úgynevezett másodlagos migráció - emlékeztetett Ódor, és hozzátette, nem olyan migránsokról van szó, akiknek Szlovákia a végcélja.

„Ha megnézzük, mi történik például Ausztriában vagy Németországban, ahol százezrével regisztrálják az ilyen kérvényeket, kijelenthetjük, hogy Szlovákiát elkerüli a fő migráció"

– fogalmazott a kormányfő, és elmondta, a nyáron emelkedett a migránsok száma, és kezdtek megmutatkozni a kapacitással kapcsolatos gondok.

„A múlt héten úgy döntöttünk, hogy a migrációval foglalkozó hivatalokat kivonjuk a településekről a perifériára, hogy ne a központban intézzék az ezzel kapcsolatos ügyeket, megpróbálunk több polgári létesítményt is elhelyezni ezeken a pontokon, és keressük a módját annak, hogy további rendőröket vezényeljünk a határövezetekbe az ország más részeiről. Természetesen az államnak további kapacitásai is vannak, és ha erre szükség lesz, nem okoz gondot bevetni őket" - tette hozzá.

A kormányfő hozzátette, eddig nem volt incidens a migránsokkal. „Természetesen már a jelenlétük is aggodalomra adhat okot, ezért nem vesszük félvállról a problémát, és keressük a megoldásokat, hogy további erőket tudjunk bevetni, illetve a településekkel együttműködve további szolgáltatásokat tudjunk nyújtani a migránsoknak. Egyelőre ellenőrzés alatt tartjuk a helyzetet, de a mivel a migránsok sokan vannak, problémák is akadnak, de az államnak megvan a megfelelő kapacitása, amit szükség esetén igénybe vehet" - tette hozzá a miniszterelnök.

Ódor Lajos megjegyezte, az előző kormány hagyta jóvá azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében minden migránst regisztrálni kell. „A csomag részeként a kormány annak lehetőségét is vizsgálja, hogy ezt a jogszabályt úgy módosítsa, hogy ez a kötelezettség inkább csak lehetőség legyen, hogy ne vonzzuk a migránsokat feleslegesen erre az útvonalra.

Keressük a megoldásokat, de fölösleges „pánikot kelteni”. Állandó migránstáborokról nincs szó, az a lényeg, segítsük a migránsok minél zökkenőmentesebb áthaladását Szlovákia területén, mivel az európai jogszabályok értelmében blokkolni nem lehet ezeket a bevándorlókat" - mondta a kormányfő.